Инфо

24. септембар 2021.24. сеп 2021.
Глас Подриња /Изложба на Тргу шабачких жртава

Глас Подриња /Изложба на Тргу шабачких жртава

Обележавање 80. годишњице Крвавог марша

У оквиру обележавања 80. годишњице Крвавог марша, на Тргу шабачких жртава отворена је изложба "Крвави марш 1941-2021", аутора Стевана Маринковића. У глалерији на отвореном приказнани су догађаји из септембра 1941. године када је део Шапчана интернирарн у импровизовани логор у Јарку.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић у свом обраћању присутнима на Тргу истакао да је поставка подсетник за све, мотив за опрост, али не и заборав.

-Данашњи дан је један од најпотреснијих датума у историји града када је окупљено мушко становништво старости од 14 до 70 године, њих око 5.000 и пребачено преко Старог моста у Кленак, а потом и у Јарак. Они који нису могли да издрже марш су лишени живота. Више од 120 жртава је забележено 26. септемебра 1941. године - рекао је градоначелник и додао да низом активности Град подсећа на страдање Шапчана и да је култура сећања, познавање локалне историје кључ за будуће генерације у разумевању прошлости и грађењу другачије будућности.
Фото: Глас Подриња / градоначелник Шапца др Александар Пајић: Овакве ствари, никада у историји, не би смеле да се понове

-Оно што никада не смемо да заборавимо како мало је довољно да би људска злоба и непромишљеност дошла до изражаја. Овакве ствари, никада у историји, не би смеле да се понове. Не само у Шапцу, него у било ком делу света. Треба да извучемо поуку из прошлости како бисмо могли да изградимо бољу будућност за све.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото. Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa