Инфо

26. септембар 2021.26. сеп 2021.
Кабинет начелника МУО: Фестивал зимнице у Коцељеви

Кабинет начелника МУО: Фестивал зимнице у Коцељеви

Кабинет начелника МУО: Фестивал зимнице у Коцељеви

У Коцељеви се традиционално, последње недеље септембра месеца одржава Фестивал зимнице.Тако је било и ове 2021. године. У петак 24.и суботу 25. септембра, по дванаести пут је одржана ова значајна манифестација по којој је општина Коцељева надалеко позната.

У петак 24.септембра , првог фестивалског дана, у 12:00 часова Фестивал зимнице је свечано отворен. Учествовали су предшколци П.У. "Полетарац", ученици средње школе, полазници модерног балета "Студио М" из Коцељеве, ликовни уметници и писци. Од 17:00 часова одржана је смотра дечијег фолклора.

У суботу 25. септембра присутнима се на централној бини обратио народни посланик и председни Скупштине општине Коцељева Верољуб Матић, поздрављајући велики број гостију из јавног и политичког живота, бројне посетиоце из свих крајева Републике Србије и своје суграђане.

Присутне је поздравила и министарка Министарства државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић која је нагласила да су овакве манифестације прилика да мали произвођачи представе своје производе и да се домаћице подстакну на удруживање, како би се њихов рад знатно више вредновао.

Кабинет начелника МУО: Министарка Обрадовић


"Држава Србија, Министарство на чијем сам челу, као и ја лично, предано радимо на оснаживању предузетница, домаћица и жена из руралних средина и наставићемо ту борбу у сваком граду и општини у Србији“, напоменула је министарка Обрадовић и изразила је задовољство чињеницом да је преко 70 процената становника старијих од 65 година у Коцељеви вакцинисано против корона вируса и још једном апеловала на све грађане, а посебно младе, да се имунизују и тиме допринесу очувању здравља свих грађана.

У плану је изградња савремене Зелене пијаце, како би становници Коцељеве, али и околних места добили модерно опремљен објекат, какав постоји у развијеним земљама.Министарство државне управе и локалне самоуправе ће подржати изградњу Зелене пијаце, чија је процењена вредност 150 милиона динара, заједно са Европском инвестиционом банком, кроз пројекат „Партнерство за локални развој".

Упућене су и похвале за рад општинске управе која одговорним поступањем брине о потребама својих грађана.

У склопу фестивала одржано је и такмичење у припремању ловачког гулаша, уз учешће око 200 екипа из свих крајева наше земље.

Општина Коцељева живи за ове дане и већ по завршетку манифестације почињу припреме за наредну годину.

За пољопривреднике који производе и прерађују своје производе овај догађај је од великог значаја, јер је прилика да се виде, буду виђени,размене своја искуства и прикажу резултате свога рада.

кабинет начелника МУО: Фестивал


Иницијатива за ову манифестацију потекла је пре више од једне деценије, када је предложено да се на једном месту окупе пољопривредници који не само да производе воће и поврће, већ их на домаћи, традицоиналан начин прерађују. Прве године било је око 50 учесника. Иницијатива је заживела и сваке године се све више учесника пријављује и излаже, а бројни посетиоци су у прилици да пробају и купе изложене производе. Оно што је вредно помена је да се сваке године проширује асортиман понуђених производа,па је и то један од разлога што је и посетилаца све више. Само подручје општине Коцељева је пољопривредно и воћарско, а некадашња фабрика "Воћар" била је симбол Коцељеве, по коме је била препознатљива. Народ овога краја познат је по припремању зимнице и ово је јединствена прилика да се и посетиоци упознају са производима који су овде изложени.

По речима пољопривредника,производња зимнице која је намењена потрошачима, почиње од маја месеца,са појавом првог воћа и поврћа и траје током целе године.

На крају фестивала одржан је богат културно уметнички програм у коме су учествовали "Ансамбл Талија" из Београда и естрадни уметник Зорица Брунцлик. Манифестација је завршена ватрометом.

Овом значајном догађају присуствовао је и Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа.
Кабинет начелника
Владана Красавца


















Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa