Инфо

27. септембар 2021.27. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња /Зоран Николић

Фото: Глас Подриња /Зоран Николић

Промоција књиге:

Винаверова константа Зорана Николића

Књига "Винаверова константа" Зорана Николића недавно је представљена шабачкој јавности. На промоцији поред аутора говорили су професор доктор Мило Ломпар и публициста Игор Ивановић.

Промоција дела "Винаверова константа" у Шапцу


-Првенац Зорана Николића долази у позним годинама за литературу, али у годинама пуног искуства у великој и локалној политици. Ако бисмо желели да књигу жанровски сврстамо били бисмо у великој дилеми. Она не припада клаичној литератури, мада има елемената исте, што нам указује и уводни део. Ипак, кључни део је политички и тиче се личних искустава аутора. Као што нам је већ познато, локална политика у Шапцу је била поприште кулутролошке и идеолошке борбе које постоји у нашој држави. У делу имамо две супротстављене константе, Винаверову и Хабзбуршку, о којима може да се много говори -рекао је публициста Игор Јовановић током представљања књиге Зорана Николића „Винаверова константа“.

Лично искуство као окосница књиге


Говорећи о свом делу Николић је истакао да пре неколико година није ни помишљао да ће се упустити у авантуру писања књиге, те промоција има посебну драж и вредност. Писање је посебно путовање за сваког аутора, а лично искуство може бити бреме и дар на том путу.

-Ово је протестна књига. Винавер је био посебна личност која је објединила многе таленте у једном бићу. Неукротив, бескомпромисан. Био је често прогањан за живота, а нажалост то се десило и касније. Винавер као перпетум мобиле наше књижевности, као Хомо универсалис наше културе, полихистор који је укрштао речи са музиком где је математика ритма, увек, била у симфонији са мелодијом разума, интуиције и инстинкта, учинио им се погодним да га из универзалног простора наше слободе - Винаверова константа - преведу у помрчени простор наше колективне кривице - Хабзбуршка константа. Кажу да дело када изађе у штампу и пронађе пут до читалаца, тада више не припада аутору, него публици. На читаоцу је да донесе одлуку: Да ли је у друштву Винаверових ратних другова или је зли волшебник који од својих пораза ствара себи грудобран. Читаоци дају свој суд, те су и коментари различити, од похвала, неслагања, до личних идентификација и препознавања танких нити са Винавером.

Фото: Глас Подриња/ проф. др Мило Ломпар, аутор Зоран Николић и публициста Игор Ивановић

Модерно приповедање аутора


Професор доктор Мило Ломпар анализирајући „Винаверову константу“ наводи да књигу одликује међужанровско приповедање и различити типови казивања у контексту илустрације доживљеног.

-На модеран и интересантан начин представља ауторове доживаљаје догађаја које разгранава до феномена и покушава да им да опште значење. Треба поменути да су заступљени ауторов глас, као и Винавера (одломци текстова), али и других писаца којима се ствара корелација садржаја. Стварност се може посматрати као више димензионална, јер се у њој укрштају прошлост и садашњост. Имамо социолошки, политички и историјски контекст, те су тумачења вишеслојна.

  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa