Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
Фото Црвени крст Коцељева

Фото Црвени крст Коцељева

Важна је превенција


Под слоганом “Повежи се срцем” јуче је Црвени крст у Коцељеви бесплатним мерењем крвног притиска, телесне температуре, нивоа шећера и кисеоника у крви обележио Светски дан срца. Грађанима су уз савете за очување кардиоваскуларног система подељени и лифлети из здравствено-превентивних делатности.


Осим јучерашњег повода, у циљу превенције здравља, житељи коцељевачке општине могу потпуно бесплатно сваке среде у овој хуманитарној организацији контролисати параметре који могу указати на евентуалне здравствене проблеме.


–Ова активност која се спроводи под слоганом “Чувајте здравље” подразумева да превентивно делујемо и укажемо на евентуалне здравствене проблеме наших суграђана и да их усмеримо да помоћ благовремено потраже од лекара- истакао је секретар коцељевачког Црвеног крста Милан Глумац.

Сваке среде до 40 грађана искористи могућност да бесплатно обави превентивна мерења. Међу њима је велики проценат оних који су хронични болесници, попут хипертоничара или дијабетичара.

–На оваквим превентивним акцијама се поремећаји здравственог стања доста често уочавају. На основу евиденције коју водимо сваке среде се десе два до три нова екстремна случаја. Раније смо имали доста ситуација у којима смо откривали поремећаје здравственог стања и параметара, док су сада у већем броју присутни они који су већ у процесу лечења- оценио је Глумац.

Према подацима истраживања из 2019 године у Србији свака трећа одрасла особа има повишен крвни притисак, а свака једанаеста коронарну болест срца или ангину пекторис. Ове болести су, каже статистике, више заступљене код жена док се код мушкараца чешће јављају инфаркт миокарда и мождани удар.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa