Инфо

6. октобар 2021.6. окт 2021.
Фото: Глас Подриња / Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић и градоначелник Шапца др Александар Пајић

Фото: Глас Подриња / Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић и градоначелник Шапца др Александар Пајић

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић у Шапцу

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор Коридора Србије Александар Антић у обишли су радове на новом мосту на Сави код Шапца, који је део будуће брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница.

Након обиласка радова на поменутој деоници у Градској кући организован је радни састанак градоначелника Шапца др Александра Пајића са представницима министарства.

-Задовољство је што смо са министром разговарали о актуелним питањима када је инфраструктура у питању. Град ће својим буџетом и уштедама које смо остварили у првих девет месеци изградити око 15 километара путне инфраструктуре, а ресорно министарство нових 15 километара. Ово је велики допринос за мештане шабачких села и заначи да ће остати на селу и имати могућности сличне као и у граду. Показујемо да је право партнерство са својом државом могуће и на делу то показујемо. Обећано суграђанима ћемо испунити - навео је градоначелник Шапца.
Фото: Глас Подриња / Обилазак радова на мосту на Сави

Партнерство Града и Републике


Министар Момировић је истакао да ће Влада Републике Србије наставити са изградњом путева, како оних од националног значаја, тако и локалних.


-Захвалио бих се градоначелнику Пајићу на великој подршци приликом изградње коридора од Руме до Шапца. Веома брзо започињемо са градњом дела ка Лозници. Можемо да видимо колико бенефита ће то донети свим грађанима Шапца - рекао је министар Момировић након састанка са представницима локалне самоуправе који је оценио као продуктиван.

-Током разговора покушали смо да лоцирамо сва питања која можемо да решимо, не само сада, већ и у наредном периоду. Потребно је да одмах почнемо са радом како бисмо надокнадили изгубљене године. У питању је 30 километара путне мреже, 11 потпуно нових путева, али и реконструкција постојећих. То је нешто што ће грађани Србије и Шапца веома брзо видети као резултат. Када је реч о инвестицијама, 50 одсто трошкова инвестиције ће сносити Град Шабац, а 50 одсто Путеви Србије. Оно што морамо да решимо је пут од Шапца ка Церу и то је велика инвестиција, јер није мала деоница. Потребно је да наредне године започнемо са тим радовима као би били финализовани до краја те године. Често смо фокусирани на коридоре, ауто путеве, јер они омогућавају великим компанијама долазак у земљу и самим тим запошљавање људи, што доводи до повећања стандарда. Ипак, ако заборавимо на локалне путеве, то значи да заборављамо да живимо у 21. веку. До сваког домаћинства ће доћи пут, само је потребно мало стрпљења - додао је министар наглашавајући да се партнерство Града огледа у изградњи коридора од Руме. Уверен је да ће бенефите врло брзо уочити сви грађани.

-Влада Републике Србије је дала значајну директну новчану помоћ Граду Шапцу. Иако није у питању мали износ грађани то не могу да виде у првом тренутку, али кроз путеве који ће проћи кроз 11 Месних заједница они ће моћи да виде шта значи синергија локалне самоуправе и Владе. Дужни смо да грађанима обезбедимо путеве и ми ћемо то урадити уз поштовање утврђене динамике за коју имамо снагу захваљујући економским реформама.

Завштетак радова пре рока


Директор Коридора Србије Александар Антић похвалио је сарадњу са Градом који је учествовао у реализацији кључних елемената на изградњи пројекта ауто пута Шабац-Рума и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница, укључујући и мост на Сави.

-Врхунско разумевање и подршка у свим сегментима и фазама реализације пројекта. Мост преко Саве ће бити завршен знатно пре рока. Ми ћемо завршити радове до краја 2022. године. Планирамо да деоницу ауто пута завршимо до средине 2023. године. На састанку је договорено да до завршетка тих радова извршимо реконструкцију пута који ће повезати петљу на крају моста у дужини од пет километара као кључни део саобраћајнице за Шапчане. Након тога настављамо реконструкцију државног пута ка Сремској Митровици - рекао је о Антић о планираним роковима у наредном периоду.

-Камп одакле се воде све пројектне активности на изградњи моста преко Саве ће након завршетка радова остати на истој локацији и може бити идеалан за нову индустријску зону као позив за новог инвеститора. Као што се може видети радимо партнерски и верујемо да ће се мултипликовати бенефити -нагласио је директор Коридора Србије и напоменуо да су сви захтеви локалне самоуправе и оправдане примедбе грађана уважене по питању брзе саобраћајнице од Шапца ка Лозници чији је крајњи рок за завршетак четврти квартал 2024. године.
Фото: Глас Подриња / Завршетак радова пре предвиђеног рока

-Измештен је део саобраћајнице у селу Штитар и верујем да коначно имамо трасу која је оптимална и да су грађани у највећој мери задовољни. Грађани поштују и цене велике радове, али им је увек приоритет локални пут. Изградњом брзе саобраћајнице сав постојећи саобраћај ће бити унапређен, јер ће сав теретни и тешки саобраћај бити на брзој саобраћајници.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa