Инфо

11. октобар 2021.11. окт 2021.
Од срца срцу, вртић Бамби

Од срца срцу, вртић Бамби

Две године пројекта „Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој“

Шабац је један од првих градова у којем је почела реализација пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ који се спроводи уз подршку Светске банке и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Пројекат је започео у септембру 2019. године и његов завршетак очекујемо крајем октобра 2022. године. Баш ових дана када се обележава и дечја недеља, обележавамо две године пројекта који је посвећен деци од рођења до 5,5 година и њиховим породицама.

Носилац пројекта је град Шабац, а протокол о сарадњи и обавезу да ће подједнако да раде на пројектним активностима потписали су Центар за социјални рад „Шабац“, Предшколска установа „Наше дете“, Дом здравља „Др Драга Љочић“ и УГ „Лига за здравље“. Сви који су добили Грант били су у обавези да дају назив свом делу пројекта, па је овај наш назван „Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој“. Назив није случајно баш овакав. Проистекао је из искуства поменутих институција и организација да све породице на територији града немају подједнаке могућности у развоју породичних односа и доступности услуга ових институција (због разуђености села или недовољно информација). Такође, уочили смо недовољно превентивних активности и то да стручњаци на терен углавном излазе онда кад се јави потреба за интервенцијом.

Потписивање протокола о сарадњи


Због свега тога, овај пројекат чија вредност Гранта износи 4 ипо милиона динара, прилика је да ове институције раде заједно на терену и буду доступније на целој територији Града. Ради лакшег одласка на терен набављен је аутомобил са седам седишта. Планирано је да пројектом проширимо обухват и осигурамо редовност похађања предшколских програма, обезбеђивањем бесплатног превоза за децу из удаљених засеока; да проширимо понуду бесплатних програма за децу и родитеље. Да унапредимо подршку породицама из осетљивих друштвених група у одгајању и васпитавању деце у породици, оснаживању и информисању у циљу остваривања права и бенефита у социјалном, здравственом правном и образовном смислу.

Јачање родитељских компетенција реализујемо кроз пројектне активности „Мобилна школа родитељства“, „Породични клуб“, „Месец очева“, „Родитељски састанци, „Мобилно саветтовалиште“.
Потписивањем интерсекторског протокола успоставили смо систем дугорочне и одрживе међусекторске сарадње које има за циљ рано откривање, процену ризика и спречавање осипања из система школовања. На овај начин омогућавамо и реализацију Стратегије одрживог развоја града Шапца за пеиод 2020-2025, која ће допринети остваривању циља Друштвено благостање.

Месец очева


Осим поменутих институција, подршку кроз протокол о сарадњи и учешћем у активностима дали су: Библиотека Шабачка, кроз пројектну активност „Библиотека из кофера“, Оладинско позориште Вожд кроз активност „Учимо кроз уметност“, Тв Шабац, Радио ТИМ, медијским праћењем пројекта и Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју „Живимо заједно - Шабац“.

С обзиром да је овај пројекат и хуманитарног карактера, па осим хигијенских пакета за кориснике набављених средствима Гранта прикупљена су средства најпре Хуманитарним концертом одржаном крајем 2019. године, затим донацијама хуманитарне организације Хумано срце Шапца, као и донацијама појединаца. Посебно бих истакла донацију једне групе вртића „Бамби“ чија су деца и родитељи били нарочито сензибилисани да дају свој допринос.

Мобилно саветовалиште


Средствима Гранта адаптиране су просторије старе Месне заједнице у Петловачи где је отворена још једна мешовита група деце предшколског узраста. Набављена су средства за рад и дидактички материјал.

Укупан број деце укључене у програме кроз пројекат је око 400. Број породица које су добиле подршку за развој родитељских компетенција у склопу гранта је око 200.
Укупан број родитеља који је био укључен у било који вид активности – радионице, едукације и сл је око 300.

У мају ове године смо учествовали на Конференцији у организацији Министарства просвете, науке и технолопког развоја где смо ми, поред још четири града представили свој пример добре праксе. На том представљању свако је приказао оно по чему се издвојио током протекле две године реализације пројектних активности, а оно по чему је Шабац нарочито познат је управо веома добра сарадња међу институцијама у локалној заједници, нарочито оним који раде са децом и породицама и за децу и породице.

Биљана Мркоњић,
в.д. директора Центра за социјални рад „Шабац“ и
координатор пројекта




Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa