Инфо

12. октобар 2021.12. окт 2021.
Фото: Глас Подриња /Отворена стална поставка у Музеју шабачких Јевреја

Фото: Глас Подриња /Отворена стална поставка у Музеју шабачких Јевреја

Обележено осам деценија од страдања Јевреја у Шапцу

Иако у Шапцу не постоји јеврејска заједница, град активно негује културу сећања на некадашње суграђане који су дали значајан допринос у прошлости Шапца. Тамни тренуци историје однели су бројне животе, а један од њих догодио се у октобру 1941. године када су Јевреји и Роми стрељани у Засавици.

Осам деценија од страдања Јевреја


Поводом страдања Јевреја, пре осам деценија, градоначелник Шапца др Александар Пајић организовао је пријем за представнике јеврејских општина Београд, Нови Сад и аустријског амбасадора Nikolausа Lutterottiја. Током састанка разговали су о значају чувања успомене на жртве које су животом платиле припадност једном народу.

-У знак сећања положили смо венце на место страдања шабачких Јевреја, али и Рома који су 12. и 13. октобра 1941. године свирепо убијени. Аустрија као држава признаје злочин који је учињен, али и признаје држављанство Јеврејима који су били држављани Републике Аустрије у време Другог светог рата. Заједнички се сећамо свега онога што је било и имамо исте поуке за будућност, европску будућност, како европских народа, тако и Србије. Треба да делимо заједничке вредности које ће нас обликовати у периоду који долази – рекао је градоначелник.
Фото: Глас Подриња / Музеј шабачких Јевреја

Култура сећања у колективној свести народа


Његова екселенција амбасадор Аустрије указао је на значај и улогу Шапца током Кладовског транспорта.
-Хтео бих да нагласим да су Јевреји из Беча овде кратко наши склониште и да их је град примио под своје окриље. Веома је важно да знамо да изучавамо прошлост за бољу будућност – изјавио је амбасадор Аустрије Nikolaus Lutterotti.

Нова стална поставка у Музеју шабачких Јевреја


Музеј шабачких јевреја за јавност је отворио сталну поставку за све посетиоце града како би сазнали више о трагу који су Јевреји оставили у Шапцу.

-Ово је објекат једне од најстаријих сефардских сингога на простору Србије која је изграђена 1894. године. После Другог светског рата прелази у приватно власништво, некон чега је Град откупио и предао га на управљање Народном музеју у Шапцу у чијем се саставу и данас налази у виду депанданса. Средствима добијеним на конкурсима Министарства културе и информисања зграда је ревитализована, односно враћен јој је пређашњи облик и структура, те је претворена у музеј, мултифункционални простор са сталном поставком- појаснила је в.д. директорка Народног музеја у Шапцу Јована Стојанац и нагласила да је стална поставка посвећена истканутим Шапчанима јеврејског порекла, али и онима чији је живот окончан у Засавици.

Виши кустос Народног музеја у Шапцу, историчар Бранислав Станковић, аутор поставке у Музеју шабачких Јевреја, истиче да култура сећања подсећа на догађаје из прошлости чијим разумевањем градимо бољу будућност.

-Култура сећања нам говори да постоји нека традиција из које се ми као људи формирамо и развијамо, као и наш поглед на свет. Због тога су простори као што је Музеј шабачких Јевреја важни, како би наше сагледавање садашњости и погледи у будућности били исправни. Желели смо да стална поставка буде ода нашим некадашњим суграђанима који су живели са нама, али су нажалост нестали, но сећање на њих и филосемитизам који су наши преци гајили према њима се негује и данас – рекао је Станковић.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa