Инфо

13. октобар 2021.13. окт 2021.
Фото: Глас Подриња: Обука младих мотоциклиста

Фото: Глас Подриња: Обука младих мотоциклиста

Теоријска и практична обука за младе мотоциклисте

Агенција за безбедност саобраћаја и Савет за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца у ауто школи "Зебра" одржавају тренинг безбедне вожње за возаче мотора. Тренинг подразумева теоријску и практичну обуку и одржава се у 15 локалних самоуправа у Републици Србији, а намењен је полазницима ауто школа који се обучавају за А категорије.


Фото: Глас Подриња: Иван Бојовић


-Суштина је да окупимо младе возаче, који немају довољно искуства. Овај пројект није случајан. Плод је дугогодишњег рада на терену. Оно што смо уочили као проблем је самообука, односно недовољна обука, што значи да нам полазници из ауто школа нису самостални и безбедни учесници у саобраћају и не знају да препознају опасне ситуације. Самообука је препозната као основни фактор ризика страдања возача двоточкаша. Током теоријског и практичног дела потрудићемо се да полазницима покажемо основна знања и вештине кроз вежбе манипулације мотора у месту и покрету. Кажу, по статистикама, да пројекат мења три до пет година возачког искуства, навео је Иван Бојовић из Агенције за безбедност саобраћаја, задужен за двоточкаше.

Фото: Глас Подриња: Теоријска и практична обука за полазнике


Тренинг се у Шапцу одржава трећи пут. Претходна два пута био је организован за возаче мотора са искуством.

Фото: Глас Подриња: Драган Антонић


-Агенција за безбедност саобраћаја је овде како би помогла младима, онима који се тек сада упознају са начином вожње мотора, да схвате изненадне и непредвиђене ситуације. То је оно што не може да се научи на редовној обуци. Сада ће имати прилику да се са тим ситуацијама упознају и теоријски и практично, на полигону, како би знали касније у току вожње да примене научено, уколико им то буде неопходно. Добро је што се оваква обука организује за младе возаче, који тек полажу и важно је да ово постане пракса. Познато је да су мотоциклисти најугроженији учесници у саобраћају, рекао је Драган Антонић, члан Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца и апеловао на све возаче мотора да носе комплетну заштитну опрему и поштују саобраћајне прописе.
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa