Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Београд, стадион Партизана, 14.10.2014.(фото: voanews.com)

Београд, стадион Партизана, 14.10.2014.(фото: voanews.com)

Годишњица инцидента у Београду

Протекло је тачно седам година од инцидента на фудбалској утакмици који је превазишао своје време и чије последице су трајале и трају знатно дуже од једног спортског циклуса. На данашњи дан, 14. октобра 2014. године у Београду је требало да буде одигран меч квалификација за Европско првенство у Француској између Србије и Албаније.

Све је почео према плану, меч се није одликовао претераном занимљивошћу, али је онда уследио финиш полувремена који је окончао меч.

Стефан Митровић покушава да спречи инцидент, како би меч био настављен(фото: Профимедиа)


У завршници је на стадион улетео дрон којим је управљао брат ондашњег премијера Албаније Едија Раме за који је била закачена застава са мапом велике Албаније. Дефанзивац Србије Стефан Митровић је руком спустио заставу, у циљу склањања са терена и наставка утакмице. Ипак неколико првотимаца ривала одреаговало је на то започињањем кошкања, што се убрзо пренело на трибине.

Разрешење прекида

Меч је најпре привремено суспендован, потом и прекинут. Првобитна одлука УЕФА гласила је службени резултат 3:0 за Србију, уз одузимање три бода нашој репрезентацији због пропуста у обезбеђивању утакмице и напада неколико навијача на првотимце репрезензтације суседне државе. Ипак, после жалбе ФС Албаније, одлука је промењена у 3:0 за Албанију, уз одузимање бодова Србији.

После инцидената донета је одлука да Србија и Албанија не могу бити у истој квалификационој групи више никада, попут Јерменије и Азербејџана. Истовремено, Србија се није квалификовала на Европско првенство 2016. године, док је Албанија то учинила први и једини пут у историји.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa