Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Кандидовање заинтересованих држава (фото: eturbonews.com)

Кандидовање заинтересованих држава (фото: eturbonews.com)

Балкан у борби за Евро 2028?

Европска фудбалска федерација (УЕФА) отворила је данас процес подношења кандидатура за Европско првенство 2028. године, а један од потенцијалних кандидата је и Србија. Процес подношења кандидатура траје до марта 2022, а уколико не буде измена, своју кандидатуру би требало заједно да поднесу Србија, Грчка, Бугарска и Румунија.

Четири државе Балкана раније најавиле кандидатуру (фото: balkaneu.com)


Извесно је да ће ривали бити Турска самостално, заједнички Шпанија и Португал, вероватно, такође самостално: Италија, Енглеска, односно Русија. Помињана је и скандинавска тројка (Шведска, Норвешка, Данска) или квартет коме би се прикључила и Финска, међутим строги услови ће вероватно ове државе удаљити од кандидтуре.

Домаћин ће бити познат у септембру 2023. године.

Инфраструктурни услови

Организатор Европског првенства мора да има најмање један стадион капацитета од 60.000 гледалаца, два од 50.000, три која могу да приме 30 и више хиљада посетилаца и четири од 40.000 и више
Овакви предуслови указују да би у случају да балканска четворка буде изабрана, финале свакако било одиграно у Атини, јединој која има стадион одговарајућег капацитета.

Једини који испуњава услове у Србији (фото: www.crvenazvezdafk.com)


Стадион од 50.000 или више могу да понуде Београд, Букурешт и Пловдив, између 40 и 50 хиљада може да угости стадион у Софији, док Румуни на располагању имају и четири капацитета већег од 30.000, као и један у Грчкој.

Понуда Београда је само стадион Рајко Митић, док стадион ФК Партизан недостаје 300 места за капацитет од 30.000.

Уз смештајне и инфраструктурне капацитете УЕФА инсистира и на испуњавању критеријума који се односе на поштовање људских права, заснованим на, како су навели, водећим принципима Уједињених нација о пословању и људским правима

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa