Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
фото: poslodavci.rs

фото: poslodavci.rs

УПС: Поскупљење електричне енергије узрокује друга поскупљења

Унија послодаваца Србије упутила је данас иницијативу да се заустави тренд драстичног повећања цене електричне енергије за предузећа, јер ће оно довести до скока цена већине производа и услуга, а истовремено угрозити пословање значајног броја фирми.

Од Електропривреде Србије (ЕПС) је затражено да своје купце заштити од флуктуације цена на тржишту у условима када нема инфлације и да се на тај начин обезбеди опстанак српских предузећа.

УПС: Скупља струја, скупље све (фото: Pixabay)


Како је подсетила Унија, у марту ове године предузећа су куповала струју по цени од 60 евра за мегават-час, протеклих неколико година просечна цена била је 50 евра, а тренутно се за мегават-час плаћа 135 евра.

"Повећање цене енергената, у овом случају електричне енергије, утиче на повећање трошкова који даље подижу цену финалног производа, односно драстично утичу на пословање. Такав расплет је кочница бржем привредном расту, новим инвестицијама и конкурентности домаће привреде, поготово њеног извозно оријентисаног дела", навела је у саопштењу Унија послодаваца, преносећи захтеве који долазе из привреде.

Анкета Уније показала да 82% фирми сматра да ће скупља електрична енергија нужно узроковати поскупљење њихових производа (фото: Pixabay)


Анкетирајући предузећа о могућем поскупљењу струје, Унија је дошла до податка да чак 82 одсто фирми сматра да ће скупља енергија довести до поскупљења њиховог производа или услуге и тато је позива надлежне на благовремени разговор о будућим поскупљењима струје.

"Цена електричне енергије чини само 54 одсто структуре рачуна за струју коју привреда плаћа. Остало су парафискални намети, трошкови за приступ систему електричне енергије, накнада за повлашћене произвођаче, накнада за енергетску ефикасност, акциза, ПДВ...", навела је Унија у својој иницијативи
.

Како је истакнуто, важност учешћа енергената у трошковима предузећа види се из примера у хемијској индустрији где електрична енергија чини више од 60 одсто укупних трошкова.

"Ако би се реализовало најављивано поскупљење струје за 70 одсто, то значи да би, на пример, једна хемијска и гумарска индустрија са 1.100 запослених за струју платила више од три милиона евра на годишњем нивоу, а текстилна индустрија са 2.055 радника чак 8,33 милиона евра", указала је Унија послодавац.
Агенција Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa