Инфо

16. октобар 2021.16. окт 2021.
Screenshot конференције за медије

Screenshot конференције за медије

Мутавџић и Паунић: Млади морају бити свесни да је сваки број једна људска прича

Епидемиолошка ситуација у Србији и ниска стопа вакцинације младих биле су теме конференције за новинаре коју је DW Академија организовала прошлог петка, за учеснике пројекта Young Media. На питања новинара редакција превасходно окренутих младој популацији одговарале се докторка Мила Паунић из Завода за здравствену заштиту студената Београд и Милица Мутавџић из Београдског центра за људска права.

Млади не верују институцијама

Докторка Мила Паунић нагласила је вулнарабилост младих за коју процењује да ће само расти током времена, али такође и степен неповерења који млади имају у све државне институције, медије и појединце који су се до сада, испред струке, оглашавали поводом пандемије корона вирусом као и одсуство адекватне, систематичне здравствене едукације у школама и ова три фактора директно довела у везу са одсуством поверења младих према вакцинама те тако и са малим процентом вакцинисаних међу младима.

Вакцина не изазива стерилитет
Докторка Паунић истакла је још и да се питања која су претходних месеци стизала на адресу ЗЗЗЗ Београд најчешће тичу последица вакцинације на репродуктивно здравље, повезаности вакцинације и миокардитиса и коефицијента успешности појединачних вакцина. Паунић даље објашњава како је теорија да вакцина може изазвати стерилитет, иако је кренула од бивших радника компаније Фајзер и појединих лекара, а коју су медији пренели и која се даље проширила на друштвеним мрежама, неоснована и потпуно нетачна и наводи примере докторки и запослених у ЗЗЗЗ Београд који су примили неку од 3 дозе вакцине у трудноћи или непосредно пре него што су остале у другом стању.

Подсећа, ипак, да је у нашој земљи труднице и дојиље могу примити само Фајзерову вакцину, а да труднице пре краја првог троместра не могу примити вакцину.

Конференција за медије DW Академије


Веће стопе за миокардитис код заражених, а невакцинисаних
Миокардитис се јавља код 40-41 мушкарца у милион вакцинисаних, а код девојака је проценат још мањи, тек 4,2 процента вакцинисаних. Иако се претпоставља да је веза између вакцинације и миокардитиса узрочно-последична, они који су прележали корону, а нису били вакцинисани имају за чак 100% веће шансе да се код њих развије ово обољење срца, у односу на оне који су прележали, а били су вакцинисани.

Упитана коју вакцину препоручује као трећу дозу, докторка Паунић одговорила је да би она примила Фајзер, али напомиње и да су истраживања показала да су бољи резултати добијени у случајевима где се произвођач треће примљене дозе разликовао од прва два.

Теорија да вакцина може изазвати стерилитет, иако је кренула од бивших радника компаније Фајзер и појединих лекара, коју су медији пренели и која се даље проширила на друштвеним мрежама, неоснована и потпуно нетачна

Велики одзив на вакцинацију, спречава појаву новог соја
Коначно, она је још једном истакла посебан значај вакцинације како не бисмо дошли у ситуацију да се, можда чак на нашем простору, развије нови сој, нова врста корона вируса која би била толико инфективна и у тој мери напреднија од ковида-19 да постојеће вакцине не би могле да буду делотворне на тој врсти и даље наводи да вакцину могу примити сви, сем пацијената онкологије који користе одређене лекове, чак и они који имају алергије, па и алергични на пеницилин, с напоменом да примање друге дозе свакако није препоручљиво уколико се након прве примљене дозе испостави да сте алергични на саму вакцину.

Према сазнањима докторке, реалан проценат вакцинисаних грађана је око 41%, што описује као крх имунитет заједнице, а од ње сазнајемо и да постоје индикације да ће ускоро и код нас бити доступна вакцина компаније Модерна.

Како до стварања ,,мутанта“ не би дошло, важно је да се и млади укључе у процес вакцинације и схвате значај своје улоге у истом, рекла је Мутавџић.

Конференција зе медије DW Aкадемије


Млади треб да преузму иницијативу
Иако је свесна да се од почетка пандемије у медијима о младимa говори као о преносиоцима инфекције и на њих се врши притисак, према њеним речима, млади морају да утичу једни на друге како путем разговора тако и преко друштвених мрежа које су, парадоксално, у претходном периоду биле и извор различитих информација и узрок забуне код млађе популације, која се тако суочила са контрадикторним теоријама.

Како до стварања ,,мутанта“ не би дошло, важно је да се и млади укључе у процес вакцинације и схвате значај своје улоге у истом

Још једном је подстакла младе да преузму иницијативу и да се сете да је сваки број који се помиње у медијима заправо људска прича, о чему је реч и у новом видео снимку у оквиру кампање ,,На теби је“, Београдског центра за људска права доступном на њиховом јутјуб каналу, и уједно искористила прилику да позвати младе да се укључе у конференцију која ће се одржати 22. октобра на којој ће моћи да постављају питања директно лекарима и стручњацима.

Милица Жугић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa