Инфо

20. октобар 2021.20. окт 2021.
Адвокати данас и сутра обустављају рад у свим поступцима

Адвокати данас и сутра обустављају рад у свим поступцима

Адвокати у Србији данас и сутра, 20. и 21. октобра, обустављају рад у свим поступцима у знак протеста због правног става Врховног касационог суда о наплати трошкова обраде кредита.

Обустава се односи и на тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама, наводи се у одлуци Адвокатске коморе Србије (АКС).

У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета.

Г
рађанско одељење Врховног касационог суда (ВКС) усвојило је 16. септембра допуну правног става о дозвољености уговарања трошкова кредита, којој се адвокатура противи.

АКС је оценила да је допуна правног става ВКС у супротности са досадашњом праксом овог суда и образложењима ревизијских одлука, а такође да директно нарушава правну сигурност градјана и ствара могућност различитих тумачења и одлука нижестепених судова.

Председница АКС-а Јасмина Милутиновић изјавила је раније агенцији Бета да је Управни одбор АКС одлуку о штрајку донео са циљем да поново обавести јавност о томе какав је проблем произведен спорним образложењем става ВКС, али и да је циљ да се градјани упознају са ставовима АКС и с тим шта ће Комора у наредном периоду радити.

"Можда постоји неки разлог због чега то образложење допуне става нама није јасно, али не постоји то само у адвокатури, него постоји и у правосуђу. Одговорно тврдим да већина судија нижестепених судова, првостепених и другостепених, одлаже ове предмете за после Нове године јер не знају шта да раде", рекла је она.
Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa