Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Кон: Тужан сам јер ковид пропуснице нису довољне, медицински део је предлагао оштрије мере




Eпидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да поздравља увођење ковид пропусница, али је навео да су морале раније да буду уведене и да је "незадовољан и тужан јер не мисли да ће то бити довољно", и да је медицински део Кризног штаба за борбу против короне још раније предлагао да оштрије мере.

"Епидемиолошка ситуација се развила у практилно катастрофалну, јер нигде немао сигуран лежај баш потпуно за пацијенте, дакле морају раније да се отпуштају пацијенти да би се добио простор. Ситуација је јако, јако лоша", рекао је Кон за ТВ Прва.

Кон, који је и члан Кризног штаба Владе Србије за борбу против епидемије корона вируса, рекао и да очито нема брзог начина да се повећа број вакцинисаних грађана у Србији како би стекли колективни имунитет.

"Ми смо тражили да се све практично што ради затвори у 17.00 - превенстевно продавнице, тржни центри, кафићи и да буде отворено само оно што је за намирнице, лекове и гориво. Такође у забрану јавног окупљања изнад пет лица", рекао је Кон о ставу медицинског дела Кризног штаба.

Како рекао, медицински део тражио је и да се "снажно ради на вакцинацији", у чему се једнио сложио са осталим члановима Кризног штаба, јер је једни излаз из ове ситуације масовна вакцинација.

Говорећи о ковид пропусницама, он је рекао да је неопходно пооштравање контроле, а како је додао, медицински део Кризног штаба тражио је и да буде јавно објављивано ко крши мере.

Он је рекао да сви запослени у угоститељским објектима, који су ангажовани на местима где су после 22.00 непходне ковид пропуснице, морају да испуњавају услове за њих.

Према његовим речима вирус се "жестоко спустио у циркулацији" међу децом, тако да су нека на респиратору, и да је "легитимно питање, о чему је јуче започета расправа, да ли је тренутак да се размишља о онлајн настави".

"То зависи од података, процене. Још увек су подаци из просвете тавкви да показују да су се деца првенствено заражавала у породици, па доносе вирус у школу не знајући", рекао је Кон.

Он је нагласио да су "мотор" сваке респраторне епидемије колективи - школски, радни, спортски, славља, свадбе, ноћни клубови.



Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa