Инфо

22. октобар 2021.22. окт 2021.
Image by WikiImages from Pixabay

Image by WikiImages from Pixabay

Годишњица ескалације кризе на Куби

Планета је пре 59 година била на ивици првог нуклераног и вероватно Трећег светског рата, а заоштравање је започело баш на данашњи дан. Ондашњи председник Сједињених америчких држава Џон Фитџералд Кенеди, потписао је 22. октобра 1962. године наредну ратној морнарици и авијацији да блокирају Кубу због постављања нуклеарних ракета СССР у тој држави.

Готово месец дана свет је био на ивици нуклеарног рата. Куба, која је после револуције 1959. године постала социјалистичка држава и савезник Совијетског савеза омогућила је први пут да у непосредној близини територије САД буду непријатељске ракете.

Срећом, два лидера, поменути Кенеди и Никита Хрушчов су постигли договор у новембру чиме је нови рат планетарних размера спречен.

Црвени телефони

Директна импликација кризе на Куби било је увођење тзв. "црених телефона", као директне везе лидера две, у том периоду, најмоћније светске силе.

За ову линију везано је доста митова, почев од њеног назива. Она у почетку није била директна (веза је успостављана преко кабла који је развучен по дну Атлантика, затим преко Лондона, Копенхагена, Стокхолма и Хелсинкија, а тек од 1978. преко међународних сателитских система), а није била ни телефонска. Поруке које су размењивали шефови држава биле су текстуалне, а преношене су помоћу телепринтера. Телефон је уведен почетком 1970-их за време Леонида Брежњева.

Данас се линија не примењује, а први телефонски контакт ван "црвеног телефона" имали су Борис Јељцин и Џорџ Буш старији 1991. године.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa