Инфо

9. новембар 2021.9. нов 2021.
Без промене референтне каматне стопе (фото: Pixabay)

Без промене референтне каматне стопе (фото: Pixabay)

НБС не мења референтну каматну стопу

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) данас је одлучио да референтну каматну стопу задржи на нивоу од један одсто, при чему ће се наставити пооштравање монетарних услова путем репо стопе и повлачењем већег износа вишкова ликвидности из банкарског сектора, саопштила је НБС.

Народна банка је повећала пројекцију раста овогодишњег бруто домаћег производа (БДП) са 6,5 одсто на распон од 6,5 до седам одсто.

Доносећи овакве одлуке Извршни одбор НБС је имао у виду да постојећи монетарни оквир омогућава централној банци да, у условима повећаних инфлаторних притисака у међународном и домаћем окружењу, смањи степен експанзивности монетарне политике и без промене основних каматних стопа.

Деловање у том правцу у протекла два месеца

Како је истакнуто у саопштењу, НБС у том правцу постепено делује у протекла два месеца.

Пооштравајући монетарне услове, без измене референтне каматне стопе и коридора каматних стопа, Извршни одбор је оценио да је у условима јачих трошковних притиска од претходно очекиваних важно утицати на инфлациона очекивања.

Скок светских цена енергената и других примарних производа, застоји у снабдевању и знатно више цене транспорта на глобалном нивоу, уз ефекте ниске базе из претходне године, довели су до виших трошковних притисака на светском и домаћем тржишту, навела је НБС. У саопштењу је додала да је у трећем тромесечју, због суше, изостао сезонски уобичајен пад цена поврћа на домаћем тржишту, што је у највећој мери утицало на то да међугодишња инфлација (5,7 одсто у септембру) буде виша од њених очекивања.
Каматица

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa