Инфо

10. новембар 2021.10. нов 2021.
Pixabay

Pixabay

Унија пекара Србије: Држава ће из робних резерви пекарима испоручивати брашно по 30 динара


Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица рекао је данас да ће држава из робних резерви испоручивати пекарима брашно по 30 динара јер су нереално поскупели и пшеница и брашно, па килограм брашна у велепродаји уместо 28 динара кошта више од 40 динара.


"Испорука брашна из робних резерви државе треба да заустави турбуленцију у ценама хлеба да не би неконтролисано расла на 50,70 или 90 динара, па је, када се стабилизују цене свих инпута, враћање цене хлеба на реалан износ тешко", рекао је Пралица агенцији Бета.

Влада Србије донела је одлуку да се пекарима испоручи брашно из Републичке дирекције робних резерви и на шест месеци ограничи цена хлеба "Сава" на 46 динара.

Пралица је рекао да су пецива и специјалне врсте хлеба поскупели око 20 одсто, али да пекари не коригују одмах цене за планирани пун износ већ то раде на сваких 10-15 дана по неколико динара.

Додао је да није поскупело само брашно, већ да су порасли и сви други трошкови за производњу хлеба, у просеку око 50 одсто.

Пралица је рекао да пекари на цени хлеба од 46 динара скоро да немају никакву зараду.

Није реално, како је оценио, "да пшеница и брашно толико поскупе и на домаћем и на страном тржишту, а поскупели су и на вештачки начин јер када су цене почеле да расту заустављена је продаја те робе и додатно подгрејана тражња која је затим поново убрзала раст цена".

Он је рекао да потражња хлеба после раста цене није опала јер је то основни прехрамбени производ, као што није порасла ни потрошња уља које је коштало 80 динара, а сада више од 200 динара.



Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa