Инфо

24. новембар 2021.24. нов 2021.
Pixabay

Pixabay

Од данас активна интернет платформа Све је ОК посвећена менталном здрављу младих



Од данас је активна интернет платформа "Све је ОК" на којој млади могу да нађу корисне информације о менталном здрављу и о томе како да приступе услугама и онлајн саветовању, саопштио је УНИЦЕФ.

Интернет платформу је подржао УНИЦЕФ у Србији у сарадњи са ОПЕНС-ом, Националном алијансом за локални економски развој и стручњацима из београдског Института за ментално здравље.

Наведено је да се готово четвртина младих људи широм света бори с неким проблемом везаним за ментално здравље, док је више оних који наилазе на бројне изазове који до тих проблема могу довести.

У саопштењу је указано да се са сличним изазовима суочавају и млади у Србији.

Према истраживања УНИЦЕФ-а о утицају пандемије ковида на породице у Србији, које је обављено у три таласа, између марта 2020. и маја 2021. године, 17 процената деце и младих имало је погоршано ментално здравље.

Најнегативнији утицај био је на адолесценте узраста 13 до 17 година, из породица са нижим социо-економским статусом из Београда и других урбаних центара.

Чак 44 одсто њих је имало тешкоће са концентрацијом, а најчешћи проблем о коме су њихови родитељи извештавали била је раздражљивост адолесцената, наводи се у саопштењу.

Руководилац програма за развој адолесцената и младих у УНИЦЕФ-у у Србији Станислава Вучковић је рекла да је отворен разговор веома важан за ментално здравље младих.

Указала је да се они ретко обраћају за помоћ стручним лицима, те прецизирала да би се само 18 одсто обратило психологу за помоћ, а само три одсто лекарима.

"Како бисмо деци и младима пружили подршку, и подигли свест о значају менталног здравља, покренули смо платформу ‘Све је ОК’", рекла је она.


На сајту "Све је ОК" се могу наћи корисне информације о проблемима са којима се млади сусрећу и провереним начинима за њихово решавање.



Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa