Инфо

24. новембар 2021.24. нов 2021.
Бета

Бета

Вучић: Закон о експропријацији нема везе са Рио Тинтом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да измена Закона о експропријацији нема никакве везе са евентуалним доласком компаније Рио Тинто, већ да је потребна због проблема који настају у процесу изградње великих инфраструктурних пројеката.

"Не могу ја да враћам законе које ми се не свиђају, већ само оне који нису у складу са Уставом. Предлог закона о експропријацији је потпуно ускладјен са Уставом. Много је неистина на ту тему речено у делу тајкунских медија, али то нема везе са Рио Тинтом. Ми се суочавамо са проблемима и те измене су веома потребне", рекао је Вучић.

Он је казао да се дешавало да се чека са изградњом неког тунела и по 160 дана због проблема са земљиштем, иако је била понудјена фер цена увећана за 10 до 20 одсто, али да постоје људи који траже и по три до пет пута већу цену од тржишне.

"Што се тиче Рио Тинта, неће се ништа догодити док народ не одлучи. Ми чекамо Рио Тинто да дође, да видимо шта су спремили и како ће да заштите животну средину. Па када донесемо закључке, изаћи ћемо пред народ, тек тад. А они нису почели ископавања нити су добили дозволе за то", рекао је Вучић.

Говорећи о томе што још није посетио Подриње и место Горње Недељице, где се протестује због еколошких проблема, Вучић је рекао да је као председник био у више места заједно него сви његови претходници.

"Не плашим се да одем у Горње Недељице, Лозницу или Крупањ. И није ми тешко да ме гађају јајима или да ме псују... Ми сваки дан имамо неки протест, што је нормално у ери социјалних мрежа", рекао је он.


Борићу се и молити Путина за што повољнију цену гаса

Председник Александар Вучић рекао је данас да ће председника Русије Владимира Путина молити и борити се за повољну цену гаса који Србија сада плаћа 270 долара за 1.000 кубних метара, наводећи да ако би била 500 долара директан губитак би био 600 милиона евра годишње.

"Имам велику трему, не могу да кажем страх јер познајем Путина, али имам велику одговорност од разговора са Путином, не знам да ли ће изаћи у сусрет и одобрити повољну цену гаса", рекао је Вучић у обраћању пред полазак на састанак са руским председником Владимиром Путином са којим ће разговарати о цени гаса, као и политичким питањима.

Додао је да на директан финансијски губитак који би Србија имала од повећања цене гаса са 270 на 500 долара за 1.000 кубних метара није једини већ да томе треба додати и губитке компанија и мањи прилив инвестиција у земљу.

Вучић је рекао да није сигуран да ће председник Русије изаћи у сусрет јер, како је навео, ни сам не зна да ли би он у сличној ситуацији изашао у сусрет Путину, али да ће се борити за добру цену гаса.

Србија је, према његовим речима, у резервама имала 261 милион кубнх метара гаса, али да га троши да би смањила потрошњу струје и зато су резерве пале на 128 милиона кубних метара

Додао је да је гас данас на берзи 1.064 долара за 1.000 кубних метара, а да је цена струје од 250 до 300 долара по мегавату, као и да је она у Србији 50 долара по мегавату.


Питаћу шефове држава и влада како је могуће да Курти говори о уједињењу са Албанијом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће по повратку из Русије, где ће се сутра састати са председником те земље Владимиром Путином, упутити званично писмо "свим шефовима држава и влада" и европским институцијама са питањем како је могуће да Аљбин Курти "свако мало али на врло јасан начин" говори о жељи за уједињењем Косова и Албаније.

Наводећи да до сада ниједна политичка инстанца у Европи није реаговала на недавну Куртијеву изјаву о уједињењу са Албанијом, Вучић је упитао какве би реакције уследиле ако би такве "неодговорне" изјаве долазиле из Београда.

"Замолићу их у писму да пруже одговор како је могуће да Аљбин Курти као премијер привремених институција у Приштини свако мало али на врло јасан и прецизан начин говори о сопственој жељи за уједињењем како они кажу, Косова и Албаније. Писмо ће садржати питање да ли то значи да ћете тако реаговати ако било ко одавде говори о уједињењу са неким другим", навео је Вучић у обраћању грађанима.

Упитао је по ком принципу је косовским Албанцима "све дозвољено" и додао да таква пракса "мора једном да се прекине".

Вучић је казао да је у разговору са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог са Приштином Мирославом Лајчаком изнео званичан захтев Београда за наставак тог процеса на свим нивоима, "што пре, што више, што чешће".

"Сваки разговор је благородан и лековит. Важно је да разговарамо о свим темама, о Заједници српских општина, о енергетици, да направимо поверење измедју нас да не би долазили у ситуације као оне од пре месец дана", казао је Вучић и додао да Београд не жели да прихвати тезу да је на било који начин одговоран што нема разговора са Приштином.

Председник Србије је рекао да је са Лајчаком имао "коректан" разговор о "многим темама" али није желео да о њима јавно говори.

Вучић је поводом сутрашњег састанка са руским председником Владимиром Путином у Сочију, рекао да је то "веома важан" састанак за Србију током ког ће са Путином разговарати о "кључним политичким питањима".

"Русија је нама четврти трговински партнер и верујем да имамо много простора за увећање размене. Завршили смо много преговора са руским партнерима, усагласили смо стратешки програм сарадње до 2026. године у различитим областима економског развоја и трговинске размене. Поптуно је све договорено за Петрохемију, разговарамо и о Спутњик лајт вакцини", казао је Вучић.

Упитан да ли ће током посете Русији разговарати и о евентуалној набавци наоружања из те земље, Вучић је казао да Србија има добру војнотехничку сарадњу са Русијом, као што је како је рекао, има и са Француском.

"Тачно је да Србија улаже више у јачање војске али сваком је јасно да бисмо били лак плен свима који не желе добро Србији да то не чинимо", навео је Вучић.

Најавио је да ће пре краја године почети радови на изградњи Националног стадиона у Сурчину који ће како је оценио, бити лепши од Алијанс арене у Минхену.

"Биће то лепотица, лепша од Алијанс арене. Неће бити велика као она али ће бити лепша споља и изнутра, на понос свим грађанима. То је прави развојни пројекат за тај део општине Сурчин али и за целу Србију", рекао је Вучић и најавио да ће ускоро бројним спортским клубовима држава уплатити додатна средства.

Метро ће од Београда направити један од најмодернијих градова

Председник Александар Вучић оценио је данас, поводом протеста због почетка изградње метроа у Београду, да ће када тај пројекат буде завршен, главни град Србије бити један од најамодернијих у Европи, док ће вредност некретнина бити увећана за 20 до 50 одсто.

На конференцији за новинаре у Председништву, Вучић је рекао да ће прве две линије метроа бити завршене за осам година, уз трошкове од 4,5 милијарди евра, док ће за железничку пругу за велике брзине од Новог Сада до Суботице бити утрошено 1,16 милијарди евра.

Он је рекао да је био разочаран што су те информације изазвеле мало пажње у јавности а углавном су сви говорили о протесту.

"Имали смо протеста око метроа и то на дан када смо обавестили грађане да ћемо за те инвестиције укупно издвојити више од 5,6 милијарди евра. После 53 године снова, од прве идеје за метро у Београду, неко је нашао новац и знање да то уради. А од свега, могао сам да видим да су у неким медијима и свињокољи били важнија вест...", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће инвестиције у београдски метро унапредити читаву домаћу економију и да ће помоћи да се повећају плате и пензије.

Он је, затим, на мапи изложио све планове за изградњу инфраструктуре по Србији, као и како ће изгледати линије метроа у Београду.

Иако је раније било речи да ће рута прве линије метроа бити делимично измењена, како би обухватила и нека насеља на Чукарици и у Раковици, на мапи на којој је Вучић образлагао план није било насеља као што су Церак, Видиковац, Филмски град или Скојевско насеље.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa