Инфо

27. новембар 2021.27. нов 2021.
Фото: Глас Подриња: Блокада Моста на Сави

Фото: Глас Подриња: Блокада Моста на Сави

Блокада Моста завршена после инцидената

Приликом данашњег протеста грађана на шабачком мосту дошло је до физичког обрачуна у којем је једна особа задобила повреде.

Грађани који су незадовољни новим законима о референдуму и експропријацији данас су на сат времена блокирали шабачки Мост на Сави. Нешто раније мања група људи окупила се и код Сокине кафане, где су извезли тракторе, а касније су и они дошли на Мост у Шабац.

Фото: Глас Подриња: Скуп код Сокине кафане


Блокада моста је покушана да буде разбијена багером. Дошло је до кошкања између протестаната и групе које је дошла са палицама. Након сат времена, колико је и било договорено да протест траје, окупљени су најавили повлачење, након чега се и багер склонио.

Како сазнајемо у Служби хитне медицинске помоћи, за помоћ им се обратила једна особа, која је задобила повреде у тучи током овог догађаја

Фото: Глас Подриња: Покушај разбијања блокаде багером


-Разлог нашег окупљања су ова два несрећна закона која су везана за експропријацију и за референдум. Закон везан за референдум је јако битан због рудника литијума. Ако три човека изађу и гласају за, добићемо рудник литиујума, Мачве неће бити, Шабац неће имати воду... Рудник литијума нигде у свету не постоји 200 километара од насељеног места. Због тог рудника је у неким земљама гиднуло по 20.000 људи. Закон о експропријацији грађанима доноси потпуну несигурност. Свако може да нам узме кућу и земљу пошто хоће. Радићемо све што буде требало да се повуку ова два закона и да не буде "Рио Тинта", рекао је Душан Туфегџић, учесник протеста код Сокине кафане.

Мост на Сави блокиран је тракторима.

-Закон о експропријацији је донет на штету грађана. Држава на тај начин може да узме земљу од било кога и прогласи је својом својином. Земљу од људи никада нису радили они који су желели добро народу у Србији. Добро нека се запитају они који су га донели да ли мисле да је добро да он буде на снази или ипак треба да га повуку, рекао је Бранислав Терзић из Штитара.

Протести у Шапцу подржани су и са оне стране Саве. Међу окупљенима било је и мештана Кленка.

-Нисам члан ниједне странке и никада нисам био. Овде сам зато што желим да живим и желим живе људи које познајем. Када сам ишао у школу учио сам да је за живот потребно четири елемента: вода, ваздух, земља и сунце. Батерије се нису нигде помињале као приоритетне. Вода ће увек бити у моди и потребна, а батерије су пролазне. Поручио бих и осталима да слободно изађу, да се не боје ничега. Ко се боји живота не треба ни да живи., каже Кленчанин Слободан Милојковић.

Блокаде су данас организоване у Београду и многим градовима у Србији.
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa