Инфо

27. новембар 2021.27. нов 2021.
АП: Демонстранти блокирали путеве и мостове у Србији

АП: Демонстранти блокирали путеве и мостове у Србији

У Србији се данас догодио окршај измедју полиције и антивладиних демонстраната који су блокирали путеве и мостове у тој земљи у знак протеста против нових закона за које наводе да иду у прилог интересима страних инвеститора који уништавају животну средину, преноси америчка новинска агенција АП.

Агенција пише да су се активисти и грађани данас окупили у више српских градова блокирајући сат времена главне мостове и путеве, а организатори су то назвали штрајком упозорења. Демонстранти су током блокаде дували у звиждаљке и скандирали "Не дамо Србију". Дугачке колоне аутомобила и других возила формирале су се на неколико локација док су демонстранти пропуштали само возила хитне помоћи.

Најавили су још протеста уколико не буду повучени закони о експропријацији и о референдуму.

Кордони полиције спречили су градјане да додју до мостова, што је довело до кошкања, а полицијски хеликоптери су све време прелетали окупљене.

Демонстранти су ипак успели да блокирају главни мост у Београду и још других делова аутопута и споредних путева, наводи АП.

Организатори су саопштили да је неколико људи приведено, а полиција је раније упозорила да су блокаде мостова нелегалне.

Еколошки активисти су бесни јер је усвајањем два закона спуштен цензус за референдум и дозвољена брза експропријација приватне имовине ако се сматра да је то у јавном интересу.

Активисти тврде да ће то отворити пут страним компанијама да заобидју незадовољство народа због пројеката као што је понуда компаније Рио Тинто да покрене рудник литијума у ​​западној Србији.

Српске власти су одбациле оптужбе, рекавши да су нови закони потребни због инфраструктурних пројеката.

АП пише да је председник Србије Александар Вучић, кога карактерише као аутократу, најавио референдум о пословању Рио Тинта.
Стручњаци упозоравају да би планирани рудник литијума у западној Србији уништио пољопривредно земљиште и загадио воде.

АП наводи да је Србија земља кандидат за улазак у Европску унију, али да је до сада мало тога постигнуто на побољшању еколошке ситуације.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa