Инфо

28. новембар 2021.28. нов 2021.
Бета

Бета

Шабић: Власт застрашује учеснике легитимног грађанског протеста

Адвокат Родољуб Шабић, који је и председник Цивилног одбора за заштиту бранитеља људских права и узбуњивача, оценио је да су "бројни примери приводјења градјана који су јуче учествовали у мирним протестима као и примери примене непримерене силе према њима од стране полицајаца, са становишта људских права и законитости врло забрињавајући".

"За приводјење градјана само због тога што су узели учешћа у мирним градјанским протестима нема ни формалног ни суштинског основа у Закону о полицији и полиција је дужна да престане са таквом праксом", истакао је данас Шабић у коментару.

Он је подсетио да је по Закону о полицији главни задатак полиције да у обављању послова штити и унапредјује безбедност градјана и ставом зајамчене људске слободе и права.

"Примена силе и евентуални прекршајни поступци против учесника уличних протеста градјана због кршења саобраћајних прописа може формално да се представља као легална реакција власти али је то само привидно а заправо се, с обзиром да је реч о протестима који су буквално изнудјени јер су градјани претходно користили све начине институционалне борбе и били омаловажавани и игнорисани ради о кажњавању и застрашивању људи због учествовања у легитимном градјанском протесту", нагласио је Шабић.

Према његовим речима, "власт је предложила и донела, игноришући мишљење струке и великог дела јавности неколико закона који су са становишта људских права изузетно важни".

"Многи градјани Закон о референдум и Закон о изменама и допунама закона о експропријацији доживљавају као атак на уставом зајамчена права и као потез у искључивом интересу страних партнера власти. И садржином тих закона и начином на који их је донела, несхватљивом брзином и мимо предвидјене процедуре или само уз одржавање привида поштовања процедуре власт је изазвала незадовољство великог броја градјана и потпуно је неоговорно да као једини одговор на то види силу и репресију", оценио је Шабић.

Како је нагласио, "у сваком случају полиција је та која би прва морала стриктно поштовати Закон о полицији". "Закон утврдјује услове под којим је приводјење градјана без писменог налога допуштено и полиција је дужна да се тога придржава. Дужна је да поштује и одредбе закона о примени средстава принуде а оне предвидјају обавезу полицијских службеника да увек користе најблажу принуду којом се може постћи законит циљ. Јуче је је било забрињавајуће много примера непоштовања ових обавеза", упозорио је Шабић.

Он је нагласио да је "дефинитивно забрињавајуће што у акцијама полиције учествује непотребно велик број полицајаца без униформи јер може изазвати и изазива забуну у погледу тога да ли су неки људи који се представљају као полицаја то и заиста".
"Посебно је забрињавајуће одсуство адекватне реакције полиције на појаву маскираних батинаша који су насртали на учеснике протеста. Полиција је дужна да те људе идентификује и процесуира и ако то не учини потврдјује већ снажно присутне сумње да батинаши раде под заштитом власти. Сувишно је упозоравати какве, тешко сагледиве ружне последице може имати кооперација власти и полиције с уличним батинашима", истакао је Шабић.

Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa