Инфо

28. новембар 2021.28. нов 2021.
Бета

Бета

Јовановић: Без вакцинисања деце трећом дозом, омикрон није ушао у Србију

Директорка Института за јавно здавље "Батут" Верица Јовановић изјавила је данас да вакцинисање деце трећом - бустер дозом тренутно није пракса не само код нас него ни у свету и да тако остаје до даљег.

Она је рекла за РТС рекла да је у Србији мали број деце вакцинисан, али да се наставља вакцинација младих од 12 до 18 година.

Говорећи о епидемијској ситуацији у Србији, навела је да подаци о броју инфицираних у школама, односно у популацији тог узраста, показују да деца могу да крену у школу.

"Анализом епидемиолошке ситуације у овом тренутку можемо рећи да је сасвим дозвољено и прихватљиво похадјање наставе у школама. Подаци који говоре о броју инфицираних у школама, односно у популацији деце тог узраста указују да дјаци могу да крену у школу и она сутра полазе у школу по класичном моделу наставе", навела је Јовановић.

Она је рекла да нови сој вируса - омикрон, откривеном у Јужној Африци, није ушао у Србију.

"Његова основна карактеристика је да може да доведе до поновне инфекције особа које су већ прележале ковид у претходном периоду, и постоје претпоставке да може да заобидје имунитет. Зато постоји велика предрострожност и апелује се на примену свих заштитних мера и на праћењу свих оних људи који долазе са територије Јужне Африке и земаља које су у окружењу", истакла је Јовановић.

Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa