Инфо

28. новембар 2021.28. нов 2021.
Бета

Бета

Завршен протест због загађења ваздуха: Грађани поручили да власт хоће да их отера у еколошко избеглиштво

Протест против загадјења ваздуха у организацији Еколошке страже завршен је недалеко од зграде Института за јавно здравље "Батут", којој градјани током протеста нису прилазили како не би узнемирили пацијенте у оближњој болници.

Представник Еколошке страже Бојан Симишић је са протеста пацијентима упутио "поруку љубави" и позвао градјане да се за две недеље окупе у другим већим градовима Србије како би протестовали због еколошких проблема.

Он је побројао да су данас на протест у Београду дошли градјани из Новог Сада, Шапца, Крагујевца, Лесковца, Ниша, а према поценама колона је током протестне шетње нарасла на број од више хиљада људи.
Симишић је рекао да су данас градјани обишли "институције које ћуте", пошто су претходно били и испред градске скупштине и Председништва Србије, као и да нису успели да обидју све "инситуције које ћуте", али да ће то урадити у наредним протестима.

Синишић је упутио подршку свима онима у тим институцијама које не пристају на ћутање већ се боре за зрав живот.

"Сви морамо да будемо солидарни у овој борби и не смемо да се делимо ни на који начин", рекао је Синишић.

На почетку протеста, окупљеним градјанима у центру Београда прочитан је проглас у коме се поручује да ће се оваква окупљања наставити све док се проблем не реши.

"Влада је показала да је здравље градјана не занима, а наше је Уставно право да ваздух који дишемо не буде опасан", наведено је у прогласу.

У прогласу је наведено да надлежни ћуте о обољевању градјана, као и да због скривања података ваздух неће бити мање штетан.

"Ово је народни бунт. Не тражимо златно доба већ да живимо као сав нормалан свет", наведено је у прогласу.

Пре шетње, која је кренула од Теразија окупљенима се обратило више говорника, медју њима и научна сарадница Факултета за географију Милица Лукић, која је рекла да власт сваког дана говори о економском просперитету иако се градјани "боре за воду, земљу и ваздух".

Професорка Снежана Шербула са Катедре за екологију о загадјењу је рекла да се у Бору, где живи, топионица налази у центру града, и да је планирано повећање производње за више од два пута.

Она је рекла да је градјанима у Бору живот скраћен за десет година, а да ће са повећањем производње бити још мањ

Градјани су током протестне шетње прошли поред Скупштине града, а затим и поред Председништва Србије, где су поручили председнику Александру Вучићу "да жели да их отера у еколошко избеглиштво".

"Али нећете успети, ово је наша земља", поручили су окупљени који су кренули према Институту "Батут".

Због протеста за саобраћај је била затворена Улица Краља Милана.

Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa