Инфо

5. децембар 2021.5. дец 2021.
Бета

Бета

Јовановић (еУправа): Развојем електронских услуга сачувано 280 милиона листова папира

Директор владине Канцеларије за Информационе технологије и еУправу Михаило Јовановић рекао је данас да је развојем електронских услуга у Србији до сада сачувано преко 280 милиона листова хартије, односно 1,5 тона папира.

Како се наводи у саопштењу, Јовановић је данас заједно са председницом Владе Србије Аном Брнабић представио портал греен.гов.рс, који "сликовито приказује" количине папира сачуваног пружањем различитих електронских услуга у Србији.

"Како је за једну тону потребно да се посече 20 одраслих стабала дрвета, утроши 85.000 литара воде и 7,4 МWх струје добијамо да смо уштедели преко 28.000 стабала дрвећа, више од 121 милиона литара воде и више од 10.000 МWх струје. Од сада ће градјани моћи ове уштеде да прате на порталу греен.гов.рс", рекао је Јовановић.

У саопштењу се додаје да су путем електронске услуге "Бебо, добродошла на свет", где је до сада пријављено 320.000 беба, институције електронски размениле више од 68 милиона докумената.

Уводјењем електронске услуге уписа дјака у основне и средње школе "еУпис", родитељи више не морају да доносе папирне изводе из матичне књиге родјених и уверења о пребивалишту, као и потврде о лекарском прегледу.

Услуга "еВртић", односно електронска пријава деце за упис у предшколске установе, доступна је у целој Србији, а годишње је око 60.000 деце на тај начин уписано у вртиће.

До сада је издато више од 2,2 милиона Дигиталних зелених сертификата који се генеришу и чувају у електронској форми.

Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa