Инфо

6. мај 2018.6. мај 2018.
ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ У НОВОМ САДУ ОД 15. ДО 21. МАЈА

ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ У НОВОМ САДУ ОД 15. ДО 21. МАЈА

Међународни пољопривредни сајам одржаће се од 15. до 21. маја на Новосадском сајму и на њему ће учествовати компаније из 29 земаља, а биће представљени производи и услуге биће из 60 земаља, најавили су данас организатори.
Пољопривредни сајам у Новом Саду од 15. до 21. маја

"Сваке године број излагача расте од десет до 15 одсто, а ове године међу излагачима ће бити и индијска компанија Тафе која ће производити трактор ИМТ", рекао је на конференцији за новинаре у Београду директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Он је казао да се Шпанија вратила на Сајам пољопривреде после десет година паузе, да ће Кина имати "мали сајам" унутар Сајма, а да ће се земље Африке представити колективно.

"Међународни пољопривредни сајам је огледало аграра и пресек најактуелнијих тема, трендова, производа и услуга, важних за национално тржиште, али и регион", рекао је Цветковић.

Додао је да је Сајам место повезивања привреде Србије и земаља региона са државама из целог света и да се на њему срећу Исток и Запад.

Он је рекао да ће овогодишњи сајам обележити Национална изложба стоке, а највећи живи експонат биће бик од 1.600 килограма.

На Сајму ће према његовим речима бити изложен и најскупљи експонат, комбајн за шећерну репу који кошта 600.000 евра и замењује неколико машина и трактор "џон дир"(Јохн Деере) који кошта 300.000 евра.

Он је рекао да је награда за посетиоце сајма ове године дуплирана и да ће два посетиоца, која буду имала среће добити по трактор, "џон дир 5045" који кошта 17.500 евра и "белерус" који кошта 19.000 евра.

Генерални секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић рекао је да је Сајам пољопривреде "бренд, не само Новог Сада, већ и Србије".

"Министарство ће финансирати изложбу 'квалитет више' на којој ће бити представљени органски и производи са географским пореклом као и занатске (крафт) пиваре које производе пиво у ограниченим количинама са акцентом на квалитет", рекао је Радошевић.

Додао је да ће на штанду тог Министарства бити организоване и различите радионице на којима ће се представити искуства и могућности коришћења ИПАРД програма ЕУ.

Економски саветник у амбасади Француске у Београду Жан Пјер Гасто рекао је да та земља обезбеђује четвртину пољопривредних производа за тржиште ЕУ.

Наавио је да ће се на Сајму представити 10 компанија из различитих сектора из Француске, као и група од 206 задруга у оквиру које су и два инвестициона фонда.

"У Француској сваки четврти становник живи у руралном подручју и у просеку обрађује парцелу од 56 хектара", рекао је Гасто.

Додао је да пољопривреда у Француској повећава број туриста јер се на селу производи 1.200 врста сирева.

Та земља, према његовим речима, има 400 производа са ознаком географског порекла.

Појединачне улазнице за Сајам коштају 600 динара, а колективне 400 динара.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa