Инфо

17. децембар 2021.17. дец 2021.
представнице покрета "Крени - промени" (фото: Глас Подриња)

представнице покрета "Крени - промени" (фото: Глас Подриња)

Памучна плућа за контролу загађења ваздуха

Шабац је један од градова у којима је покрет "Крени-покрени" покренуо кампању са циљем скретања пажње јавности на проблем загађења ваздуха и потреба за пласирањем информација о степену загађења. Кампања се спроводи кроз интерактивни билборд "Памучна плућа" који представља инсталацију где ће у наредних месец дана сви моћи да прати ниво загађења кроз промену боје памука на констуркцији плућа који је на почетку беле боле.

-Ово је пети град у коме смо поставили памучна плућа, све у оквиру кампање "Истина о загађењу" званично започете јуче. Више од 15.000 људи умре од прекомерног загађења и ово је тема о којој мора више да се говори, посебно на јавним сервисима. Истина је да постоје апликације, али оне нису доступне значајном броју грађана, те их не користе и зато јавни севиси треба да буду доступнији грађанима на ову тему. Предаћемо захтев РТС да се грађани извештавају када год постоји загађење у било којем граду. Укратко циљ је да се изборимо за ту истину - истиче извршна директорка покрета "Крени - промени" Марина Павлић и додаје да постоји интересовање у двадесет градова да се постави оваква инсталација, односно билборд.

-У многим локалним самоуправама смо имали проблене, укључујући и Београд, где смо одбијени на пет локација. Преко конструкције плућа постављен је материјал, док су иза плућа вентилатори слабе снаге који пропуштају ваздух кроз материјал и видећемо да ли ће памук мењати боју. Ово чинимо први пут и видећемо резултате. Почетком године смо поставили плућа у Београду, али су она нестала. Можемо прати колико брзо ће црнети и можемо упоредити градове у којима ће постојати ови интерактивни билборди.

Памучна плућа, интерактивни билборд постављен је у шабачком насељу Бенска бара у близини дечјег игралишта, а предвиђено је да ту стоје до 18. јануара 2022. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa