Инфо

7. мај 2018.7. мај 2018.

Повећани подстицаји за органску производњу

За подстицање органске производње у Србији ове године је опредељено 110 милиона динара, што је за 20 милиона више него 2017. године, саопштила је Национална асоцијација за органску производњу "Сербиа органика".
Од те укупне суме за биљну производњу је предвиђено 40 милиона динара, а за животињску 70 милиона динара.
Подстицаји за органску биљну производњу за ову годину повећани су за 70 одсто по хектару, али су укинути за ђубрива, па ће произвођачи, као и прошле године, укупно добити 6.800 динара по хектару.
Ове године максимални износ подстицаја по кориснику за биљну производњу је, као и прошле године, 136.000 динара, а рок за подношење захтева је од 3. маја до 30. јуна.
Подстицаји за сточарску органску производњу су и ове године предвиђени само за квалитетне приплодне животиње, као и за конвенционалну сточарску производњу, али су увецани 40 одсто у односу на ту производњу.
Подстицаји предвидјени за премију за млеко су 9,8 динара по литру, за тов јунади 14.000 динара по грлу, јагњад и јарад 2.800 динара по грлу, свиња 1.400 динара по грлу, крава дојиља, старости преко 24 месеца 28.000 динара по грлу.
Подстицаји су предвиђени и за краве за узгој телади за тов од 14.000 динара по грлу, за млечне краве 35.000, приплодне овце, овнове, јарчеве и козе 9.800 по грлу, приплодне крмаче, нерасте, кокошке, ћурке, рибе и пчеле.
"'Сербиа органика' је више пута, током последњих пет година, указала ресорном министарству да у органској сточарској производњи није требало подстицаје везивати само за квалитетне приплодне животиње, али није било разумевања да се укине тај услов", рекла је за Бету генерални секретар те асоцијације Ивана Симић.
Подстицаји инвестицијама за изградњу и опремање објеката за унапредјење примарне пољопривредне производње, као и за улагања у набавку нових машина, опреме и квалитетних приплодних грла за органску пољопривреду нису увећани у односу на конвенционалну пољопривредну производњу.
"Сви статистички показатељи указују на тренд позитивног развоја сектора органске производње", рекла је Симић.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa