Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Глас Подриња

Глас Подриња

Бадње вече у Шапцу

Православни хришћани који поштују јулијански календар вечерас прослављају Бадње вече. Традиционално паљење бадњака након вечерње службе, вечерас, у порти Саборног храма Светог Петра и Павла у Шапцу најавило је најрадоснији хришћански празник.


Према предању, бадњак је симбол дрвета које су пастири донели и заложили у Витлејемској пећини непосредно после рођења Исуса Христа. Осим подсећања на тренутак рођења Сина Божијег, ватра симболизује топлину и заједништво међу људима окупљеним око ње, док уношење бадњака, весника најрадоснијег догађаја, у кућу представља улазак Христовог учења у наше душе. Паљење бадњака и посна вечера у кругу породице представљају завршне обичаје током Бадњег дана и увод у Божић. Прва света Божићна литургија почиње тачно у поноћ, а преостала два Богослужења на најрадоснији празник планирана су за пет и девет сати.
Глас Подриња

Паљењу бадњака вечерас у порти Саборног храма присуствовало је и више стотина грађана. Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је сутрашњи дан за вернике најрадоснији празник и да је важно да чувамо нашу веру и традицију.
- Ови дани су за нас благослов јер учимо да праштамо, радимо на помирењу, солидарности, вери и заједништву. Зато нека нас свакога дана љубав према вери подсећа да морамо бити истрајни у свакој борби, посебно у борби да сачувамо здравље нас и наших најмилијих у овим тешким временима, поручио је градоначелник Пајић пожелевши верницима Бадње вече пуно топлине, љубави, и радости коју нам је донео Христос својим рођењем.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa