Инфо

11. јануар 2022.11. јан 2022.
Одбрана против Италија (фото: www.total-waterpolo.com)

Одбрана против Италија (фото: www.total-waterpolo.com)

Дивови за седам дана

Једна седмица нас дели од ватерполо спектакла у Шапцу репрезантитвног нивоа. Стари и велики ривали Србија и Италија одмериће снаге у првом колу Светске лиге и наставити дугу и специфичну традицију међусобних дуела.

Заједничко за две репрезентације, актуелне олимпијске и светске шампионе је да се налазе на новом почетку, на старту новог олимпијског циклуса, где су два велика тренера пред задатком да створе екипе које ће у Паризу 2024. године водити борбу за титулу. Овај циклус је краћи од свих претходних и нема довољно могућности за експерименте, већ од старта и Савић и Кампања морају градити шампионске екипе.

Шампиони света 2019. године - Италија (фото: koreajoongangdaily.joins.com)


Кампања је освајао ОИ као играч, али тај сан није досањао као тренер иако је већ пет оставио иза себе. Играо је и једно финале. Подмладио је репрезентацију, ослонивши се махом на играче шампиона Италије Бреше и шампиона Европе Про река. Луонго, Прескути, Велото, Ехенике, Де Лунго на голу, нека су од имена које очекујемо у Шапцу, а од којих Италијани очекују славу из Париза.

Олимпијски шампиони - Србија (фото: Ватерполо савез Србије)


Код селектора Србије ситуација је обрнута. Једина титула која недостаје Савићу је играчка са Олимпијских игара, али је као тренер освојио два злата. Преузео је репрезентацију и изградио "непобедиве" који су донели две титуле, а онда већином сишли са сцене, док је пред Дејаном изазов да створи нове шампионе за Париз. Душан Мандић, браћа Рашовић, Вицо, Дедовић, Суботић, играч Шапца Стојановић, голман Филиповић, некадашњи чланови овдашњег клуба Лукић, Вучинић, Радуловић су они на које се "клади" за француску престоницу и који би требали да наступе у Шапцу.

Почетак у Мелбурну

Уколико занемаримо историју мечева Италије и Југославије, односно Италије и Црне Горе, историја међусобних мечева Србије и Италије започела је 2007. године. На Светском првенству у Мелбурну, у такмичењу по групама Србија је савладала Италију 6:3 у утакмици где су одбране играле много значајнију улогу.

Први међусобни дуел већ је виђен у полуфиналу Европског првенства у Београду 2006. Србија је на дебитантском такмичењу од стицања независности чекала у полуфиналу победника меча Италија - Румуније где су апсолутни фаворити били наравно Италијани, но Румуни су направили највећи успех у историји, чудо, победили и изборили полуфинале, а сусрет Србије са "азурима" одложили за годину дана.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa