Инфо

14. јануар 2022.14. јан 2022.
Свети Василије Велики (фото: Википедиа)

Свети Василије Велики (фото: Википедиа)

Нова година по јулијанском календару - дан Светог Василија Великог

Четвртак, 14. јануар 2022. године је по јулијанском календару 1. јануар 2022. године од рођења Христовог и цркве које поштују овај календар, данас обележавају почетак нове године, славећи и сећање на Светог Васијилија Великог.

Празник чува сећање на лик и дело Василија теолога и епископа из четвртог века нове ере. Рођен је у Цезарији, данас граду под именом Кајзери у Турској. Потицао је из хришћанске породице, био је унук човека прогоњеног због вере, а ујак му је био епископ. Школовање је започео у родном граду одакле одлази у Атину за наставак стицања образовања. Учио је бројне науке тог времена и вративши се у Цезарију постаје парвник и ретор. Ипак, после сусрета са епископом Јевастијем Севастејским напушта дотадањи позив, посвећујући остатак живота Богу.

Убрзо је и сам постао аскета, посвећен вери и помагању. Био је велики противник аријанства, залажући се као свештеник, а касније и Епископ Цезаријски за одбацивање аријанства. Био је велики поборник Никејског симбола вере. Одмах после смрти је проглашен за свеца.

Заједно са Јованом Златоустим и Григоријем Богословом чини света три јерарха који се, уз појединачна празновања заједно празнују 12. фебруара.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa