Инфо

14. јануар 2022.14. јан 2022.
Матица српска, седиште у Новом Саду (фото: сајт Семеберија инфо)

Матица српска, седиште у Новом Саду (фото: сајт Семеберија инфо)

Матица - 196 година млада

Матица српска сматра се најстаријом српском књижевном, културном и научном институцијом а на данашњи дан обележава 196 година постојања. Управо 14. јануара 1826. године у Пешти је формирана на иницијативу Јована Хаџића, српског књижевника с почетка претпрошлог века, а уз подршку богатих српских трговаца из Будима и Пеште. Управо Хаџић је био и први председник Институције.

Матица је формирана са идејом просвећивања српског народа који је у том периоду водио борбу за ослобођење од власти Османске империје, а истовремено је важан задатак Матице српске била и промоција српске кулутре у ондашњој Европи. Установљена је и издавачка делатност и почео је да се штампа чувени „Летопис“.

Матица српска лого


Године 1846. седиште Матице српске је премештено из Пеште у Нови Сад. Матица српска је послужила као пример другим народима, те су потом настале Матица чешка, Матица илирска (касније Матица хрватска), Матица далматинска, Матица лужичкосрпска...

објекат где је основана Матица српска (фото: сајт Семберија инфо)


Како је наведено на сајту Матице српска данас она има око 2.000 сарадника. Они су укључени у више десетина научних и развојних пројеката, у оквиру Одељења за књижевност и језик, Лексикографског одељења, Одељења за друштвене науке, Одељења за природне науке, Одељења за ликовне уметности, Одељења за сценске уметности и музику и Рукописног одељења. Сарадници припремају прилоге за десет Матичиних научних часописа и раде на припреми публикација од капиталног значаја за српску културу и науку, као што су Српска енциклопедија, Српски биографски речник, Речник српског језика, Правопис… Библиотека Матице српске има више од 3.500.000 публикација, а Галерија богату збирку у којој је представљено српско сликарство од XVIII до XX века. Издавачки центар наставља традицију некадашњег Издавачког предузећа Матице српске, чија су издања у Југоисточној Европи деценијама била препознатљива по амблему МС, иза којег је стајала квалитетна и брижљиво одабрана литература из различитих области. Матица српска сваке године додељује награде за достигнућа у различитим областима културе и науке.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa