Инфо

14. јануар 2022.14. јан 2022.
Аристократа лекарског позива
Сећање на прим. др Александра Јовановског 1963 - 2021

Аристократа лекарског позива

Поводом годишњице од смрти колеге, услед последица инфекције вирусом корона, преносимо текст чланка посвете који је претходно објављен у „Билтену“ Опште болнице Шабац.

Шабачко здравство и наша болница, остали су без једног од најбољих међу нама. У борби са Ковидом, живот је изгубио прим. др Александар Јовановски, наш Саја. Од почетка епидемије био је у првим редовима, посвећен пацијентима, беспоштедно, одговорно, храбро, професионално. До самог краја. И у најтежим тренуцима, инспирисао нас је. Јер, такав је био наш колега, а изнад свега искрени пријатељ.

Дубоко потрешени његовим прераним и неправедним одласком, Саје се сећамо са радошћу. Свако ко је имао привилегију да ради са њим, зна колико им је обогатио живот. Колико год да је било тешко, никада није желео да види људе у сузама, већ је тежио да сви око њега буду срећни. Својим односом према свима око себе, својом чашћу, поштењем, неисцрпном енергијом, служио нам је као пример.

И на самом крају, Саја није дозволио да га подмукли противник савлада. Изгубио је битку, али није поражен. Његов живот наставља се кроз све оне које је спасао, научио и усрећио. Велики људи никада не нестају. Они живе докле год сећање свих нас који остајемо и свих оних који долазе допире. То је завештање највећих. А Александар Јовановски био је један од њих.

Памтићемо га као непоколебљивог борца који је бодрио све нас у овој неравноправној борби са опасним и непознатим. Као несебичног, веселог, дружељубивог, одважног, увек љубазног и предусретљивог, као врхунског лекара и учитеља. Праведан и стамен, моралан и етичан, човек пун животне радости, анђеоског гласа, распеван. Вољени отац Петру и супруг Сањи, за које је живео.
Памтићемо га као аристократу лекарског позива, као онога који је отменост свог заната умео да носи у себи и са собом. Хвала ти Сајо што си нам показао да је у животу све могуће. И машта и сан, поштење, толеранција, одговорност, достојанство. Срећни смо што си нам у наследство оставио свој пример како се граде снажна пријатељства. А она су ницала где год да си крочио...

Хвала ти на праштању ситних људских слабости, јер то умеју само велики. Хвала ти што си у овим временима смутње умео да сачуваш душу и останеш доследан. Твој одлазак мења све. Више ништа неће бити исто, али ће нас сећање на тебе учинити бољим људима. Наша дужност је да сада не тугујемо, већ да славимо године које си провео са нама и да тежимо да следимо твој пример.

Александар Јовановски рођен је 27. априла 1963. године у Краљеву. Детињство је провео у Штитару, где је као лекар радила његова мајка Вера Бајић. Од ње је научио да лекар није професија, већ позив. Основну школу и шабачку гимназију завршио је као вуковац и ђак генерације. Медицински факултет завршава са просеком 9,14, а каријеру лекара опште праксе почиње 1. децембра 1988. године.
Специјализацију из интерне медицине завршио је девет година касније, а већ 2004. године и субспецијализацију из реуматологије. Објавио је бројне научне радове, био је носилац више студија из области реуматологије, излагао на светским конгресима и стекао звање примаријуса. У Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” био је дугогодишњи начелник Интерног одељења.

Поводом Дана државности 2021. године, прим. др Александар Јовановски је постхумно одликован златном медаљом за заслуге и дело личног херојства у лечењу становништва Републике Србије.
Општа болница Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa