Инфо

16. јануар 2022.16. јан 2022.
Бета

Бета

Четири године од убиства Оливера Ивановића у северном делу Косовске Митровице

Лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" (ГИ СДП) Оливер Ивановић убијен је на данашњи дан пре четири године испред седишта своје странке у северном делу Косовске Митровице.

Ивановић је са више хитаца из пиштоља испаљених из кола у покрету погодјен у ледја, а пред Посебним одељењем Основног суда у Приштини крајем новембра 2021. године је почело ново рочиште у судјењу за његово убиство.

Специјално тужилаштво Косова за тај злочин подигло је оптужнице против шест особа српске националности. Оптужени су Марко Рошиц́, Недељко Спасојевиц́, Драгиша Марковиц́, Жарко Јовановиц́, Силвана Арсовиц́ и Раде Басара.

Они се терете за кривична дела учешц́е или организовање злочиначке групе, злоупотребу службеног положаја, помоц́ у извршењу кривичног дела тешко убиство, неовлашц́ено поседовање оружја, откривање службене тајне и злоупотребу службене дужности манипулисањем доказима.

Према наводима тужилаштва, у случај убиства Ивановића умешано је још најмање петоро осумњичених.

У везу са убиством Оливера Ивановића доводе се и потпредседник Српске листе Милан Радоичић, као и бизнисмен Звонко Веселиновић, али је државни врх Србије стао иза њих и рекао да су они испитани на полиграфу.

У јулу 2017. године Ивановићу је запаљен аутомобил, а у последњем интервјуу који је дао, лидер ГИ СДП оценио је да Срби на северу Косова не страхују толико од Албанаца, колико од локалних Срба, како је рекао, "криминалаца и кабадахија који возе џипове без таблица".

Адвокат Александар Ивановић, братанац убијеног српског политичара са Косова Оливера Ивановића, изјавио је недавно да се не зна ко је убио Оливера, али се зна да "неко моћан прикрива све снимке безбедносних камера у Северној Митровици на којима је забележено кретање људи који су пратили и убили његовог стрица".

Ивановић је у интервјуу за Нови магазин казао да је очигледно да ни после четири године од убиства није сазрео тренутак да се налогодавци и извршиоци приведу правди.

Више политичких странака у Београду најавило је протест под називом "Ко је убио Оливера?", који би требало да почне у 12.00 испред председништва и да буде завршен испред цркве Светог Марка, а окупљања су најављена и у Косовској Митровици у 8.15, у време када је Ивановић убијен, на месту атентата.

Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa