Инфо

17. јануар 2022.17. јан 2022.
Бета

Бета

У Београду отворен Центар за секвенцирање генома и биоинформатику

Центар за секвенцирање генома и биоинформатику, у који је уложено 600 милиона динара, отворен је у Београду у сарадњи Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Пекиншког института за геномику.

Директорка тог института Јелена Беговић објаснила је да је секвенцирање генома метода читања генетичке информације, односно наследног материјала који се налази у ћелијама свих живих организама и да се та метода примењује од седамдесетих година прошлог века.

Фото Бета


“Сама азбука односно абецеда је врло једноставна јер се састоји од четири слова односно четири карактера. Фасцинантно је да комбинацијом та четири карактера, рецимо у случају човека, преко три милијарде таквих карактера се налази као генетичка информација. То је упутство за организам који треба да настане, расте, да се развија, да има неке болести, да има неке добре ствари и то се све налази у комбинацији четири карактера. Захваљујући развоју науке, научили смо то да читамо", рекла је Беговић.

Беговић је објаснила да ће приоритет Центра бити секвенцирање генома вируса корона, али и да ће креирати базу података која ће помоћи да се боље снађемо у следећим епидемијама.

"Овај вирус нам је променио живот. Циркулисаће у популацији, можда не у овом облику и интензитету, али је јако битно да знамо које су варијанте присутне. Свака промена у том вирусу може да доведе до тога да се он лакше шири, као што се дешава последњих годину и по дана са алфа, бета, делта сојем, данас и са омикроном", нагласила је.

Она је рекла да ће се од ове године секвенцирање генома користити и у трудноћи, кроз неинвазиван пренатални тест који ће се обављати путем узорка крви.

"Ту се налази ДНК бебе. Она се раздвоји од мајчине ДНК и са врло високом вероватноћом од 99 одсто може да се каже да ли постоји ризик. То су скрининг тестови нису дијагностички. Из ових тестова се може видети да ли постоји ризик од настанка неке тризомије, вишка хромозома, као што је Даунов синдром, али и многе друге крупније промене на нивоу хромозома", додала је Беговић.

Пекиншки институт за геномику је тренутно највећи центар за секвенцирање генома на свету, а Беговић је истакла да тај институт развија најсавременије технологије у области методологије везане за генетичку информацију, која постаје општи тренд без кога наука и медицина не могу даље.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa