Инфо

18. јануар 2022.18. јан 2022.
Оскар Давичо (фото: Поштена употреба, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=465240)

Оскар Давичо (фото: Поштена употреба, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=465240)

Оскар из Шапца

На данашњи датум, 18. јануар, пре 113 година у Шапцу се родио један од значајајних суграђана који су оставили траг у нашој књижевности. Пре тачно 112 године, 1909. године рођен је Оскар Давичо, књижевник, песник, припадник надреализма у књижевности.

Рођен је у нашем граду у јеврејској чиновничкој породици. Основну школу завршио је у Шапцу, а Гимназију у Београду. Студирао је романистику на чувеној Сорбони (Француска) и Филозофском факултету у Београду где је 1930. године стекао диплому. Ради као професор кратко у Београду, а потом и Шибенику и Бихаћу.

Рат га затиче у Сплиту где се бави обавештајним радом, а по хапшењу је интерниран у Италију, ипак бежи и у Далмацији се прикључује НОБ-у. После рата је био први секретар Удружења књижевника, касније постаје члан Академије наука и уметности, један је од оснивача Танјуга. Био је у једном периоду новинар, познат је по извештавању са Нирбершког процеса и из Грчке током грађанског рата у овој држави. Убрзо се повлачи из новинарства и посвећује само књижевности.

Као књижевник прославио се, како у поезији, тако и као романописац. Два пута је добио престижни Нинову награду, за романе "Песма" и "Глад". Умро је у Београду 1989. године. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa