Инфо

26. јануар 2022.26. јан 2022.
Недељне информативне новине (By http://www.nin.co.rs/, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20695756)

Недељне информативне новине (By http://www.nin.co.rs/, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20695756)

Рођендан листа НИН

Недељне информативне новине, познате по скраћеници НИН данас славе 87. рођендан. Први број недељника пред јавност је изашао 26. јануара 1935. године у ондашњој престоници Краљевине Југославије.

Први број листа "НИН", 26.01.1935 (фото: сајт листа НИН)


Појавиле су се као модерне новине тог периода. Како наводи лист, покренула га је група београдских новинара и интелектуалаца леве оријентације чије су језгро чинили др Војислав Вучковић, композитор и Света Поповић, новинар, као власници и главни уредници, а Веселин Маслеша, Јован Поповић и др Отон Крстановић као уредници. Били су то у ствари комунисти, који су настојали да у свом јавном деловању буду независни и који су, управо због тога, имали проблема и са својом партијом.

Први број је коштао 2 динара, три почетна слова речи у називу била су зелена, а на насловној страни обрађене су аналитички две међународно важне теме које су допринеле скором извијању Другог светског рата. Писало се о последицама Сарског плебисцита где су се становнции области Сар определили за припајање Немачкој пре нењго припајање Француској, односно останак под контролом Друштва народа, а друга тема је био рат у Абисинији, данашњој Етиопији, који је показао агресивне тежње Италије предвођене Мусолинијем.

Излазио је до августа исте године када је забрањен и није се појављивао све до јануара 1951. године. Остао је признат и популаран лист кроз читаву историју, често „трн у оку“ власти. Убрзо је промењен изглед листа, постао је сличан садашњем, а до 1995. године је део издавачке куће „Политика“. Бројни познати новинарио су стасавали у Недељним информативним новинама: Веселин Маслеша, Кун Андрејевић, Љуба Поповић, Богдан Тирнанић, Александар Тијанић, Најдан Пашић...

После штрајка 1992. године, НИН фунцкионише самостално. Актуелни главни и одговорни уредник је Милан Ћулибрк.

Награда за роман године

НИН је организатор најдуговечнијег избора у области књижевности у Србији, реч је о престижном избору за роман године. Ове године је проглашен 68. добитник (у овом случају добитница) Нинове награде.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa