Инфо

26. јануар 2022.26. јан 2022.
Pixabay

Pixabay

Светски дан образовања о заштити животне средине

Светски дан образовања о заштити животне средине широм света обележава се 26. јануара. Обележавање овог датума установљено је 1972. године када је у Стокхолму одржана прва Конференција Уједињених нација о животној средини. Тада је усвојена Декларација којом се наглашава потреба за образовањем о еколошким проблемима, глобалним и локалним, како би се свим грађанима пружиле информације неопходне за њихово активно учешће у очувању животне средине.

Прва Конференција УН о животној средини била је снажан мотор друштвених промена на глобалном нивоу, како би се деловало у правцу мењања свести о стању у животној средини, начинима коришћења ресурса, узроцима и последицама загађења, те потреби да се спречи даље деградирање животне средине. На конференцији је усвојена декларација о потреби за образовањем о заштити животне средине, а три године касније, у Београду је одржан Међународни семинар о образовању о заштити животне средине, у оквиру програма Уједињених нација. Учествовали су представници седамдесетак држава, а резултат овог семинара била је „Београдска повеља” – документ који поставља циљеве и основне смернице програма образовања о животној средини на глобалном нивоу.

Образовање о заштити животне средине подразумева познавање природних и друштвених наука потребних за разумевање и решавање еколошких изазова, али и формирање новог система вредности човека у односу на природу и окружење, заснованог на редефинисаним моралним принципима. Главни циљ еколошког образовања је научити људе да у интересу свог опстанка морају поштовати законе и захтеве природе, а она ће им богато узвратити.

Образовање о заштити животне средине пропагира свест, знање, вредности, ставове и вештине у сваком појединцу. Учи га да поштује околину кроз сарадњу у решавању еколошких проблема на локалном, националном и међународном нивоу, да размишља о представљању и решавању еколошких проблема са којима се сусреће у свом окружењу, али и да буде свестан проблема који се јављају у удаљеним местима и да разуме да су то и његови проблеми због повезаности свих система на Земљи.
Ekoblog

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa