Инфо

28. јануар 2022.28. јан 2022.
Црвени крст Коцељева

Црвени крст Коцељева

Одржана прва, традиционална акција давања крви

Јуче је у просторијама Црвеног крста у Коцељеви одржана традиционална, Светосавска акција добровољног давања крви, прва од 12 планираних којом је отворена овогодишња сезона и отпочела нова Зимска кампања.

Прикупљено је 30 јединица крви што је, имајући у виду неповољну епидемијску ситуацију, веома добар резултат, оценили су организатори.

–Припремајући акцију, поред уобичајеног начина обавештавања и промоције, контактирамо непосредно са сваким даваоцем и трудимо се да позив стигне до свих. Сматрамо да је лични контакт веома важан јер тим путем сазнајемо не само да ли ће неко доћи на акцију, већ да ли је здрав, како се осећа, да ли има неких других потешкоћа у чијем отклањању ми можда можемо да помогнемо- каже секретар ове општинске организације Милан Глумац.

Поред основног правила да крв може дати свака здрава особа било ког пола, од 18-65 година, у садашњим приликама неопходно је испоштовати и додатне критеријуме.

–На сто контактираних давалаца можемо рећи да је 40 оних који су или прехлађени или су у ковиду или излазе из тога. По тим критеријумима они нису били у прилици да учествују у јучерашњој акцији. Циљ наших акција је да обезбедимо довољне али пре свега безбедне количине крви која ће спасавати животе људима. Било је неких недоумица ко све може да да крв. Даваоци могу бити вакцинисане особе, али они који су примили Астра Зенеку или Спутњик то могу учинити тек две недеље након имунизације. Након прехладе или прележаног ковида такође треба да прође две недеље, а чак три месеца не могу бити даваоци они који су имали теже форме болести или упалу плућа- објаснио је Глумац и додао да, када се све ово узме у обзир, јасно је да је одзив од 30 давалаца на првој акцији веома добар.

У оквиру друштва добровољних давалаца крви у коцељевачком крају регистровано је њих 790. У току прошле године остварено је укупно 457 давања а 55 особа је први пут дало крв што је преко десет одсто.

–Рекао бих да се то креће у стандардним оквирима. Потребно је да се сви укључе и да се о давању крви не размишља кампањски, кад затреба неком нашем. Треба створити такву климу и навике, културу да то буде једна уобичајена пракса, нешто што се подразумева и зато је од пресудне важности што више радити са младима на пољу хуманости уопште- оценио је секретар ове хуманитарне организације.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa