Инфо

11. март 2022.11. мар 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

На захтев читалаца (питамо за вас)

Избељивање зуба: да или не

„Избељивање зуба представља неинвазивну естетску процедуру. Подразумева употребу активних гелова на површини зуба и њихову активацију. Избељивање се не препоручује млађима од 18 због волуминозне пулпе, особама алергичним на неки од састојака гела, особама са пародонтопатијом, особама код којих је у току ортодонтски третман, избегава се код трудница и дојиља“
Блистав, савршен, здрав, холивудски осмех. Снежно бели, бисерни зуби. Како избелити зубе? Избељивање код куће? Да ли је избељивање зуба штетно? Уверени смо да сте бар једном на интернету претраживали неку од наведених реченица са намером да утолите знатижељу, али и пронађете одговор пре него што се упутите у стоматолошку ординацију. У мору информација више нисте сигурни да ли је процедура сигурна и безбедна, да ли је за вас и какав ће бити исход.

Докторка стоматологије Настасија Ненадовић одговара на ваша најчешће постављена питања и саветује да се за детаљније информације, а пре свега леп и здрав осмех обратите свом стоматологу.

Шта је избељивање зуба?
Избељивање зуба представља неинвазивну естетску процедуру. Подразумева употребу активних гелова на површини зуба и њихову активацију. Гелови који се том приликом користе најчешће су на бази водоник пероксида и карбамид пероксида.

Који су узроци пребојености зуба?
Пребојеност представља промену нормалне боје зуба. Може бити спољашња и унутрашња. Унутрашња пребојеност настаје депозицијом пигмената у глеђ и дентин у току њиховог развоја. Разлози за то су обољења крви, поремећаји метаболизма, терациклинска терапија у трудноћи, амелогенесис имперфекта и дентиногенесис имперфекта и др. Спољашња пребојеност настаје депозицијом различитих пигмената на површини глеђи. Ти пигменти потичу из хране, обојених пића, цигарета.

Како и где се избељују зуби?
Главна подела избељивања зуба је на амбулантно које се врши у ординацији и спроводи га стоматолог и „кућно“ избељивање које подразумева ангажман самог пацијента али је надгледано од стране стоматолога. Приликом амбулантног избељивања користе се висококонцентровани гелови који се активирају или хемијски или под утицајем одређеног светла (УВ, ЛЕД, ласер). Важно је нагласити да су ови гелови произведени да се користе искључиво на глеђи и не смеју да дођу у контакт ни са једним другим ткивом, због тога је битно да ову процедуру изводи стручно лице тј. стоматолог. Кућно избељивање захтева израду индивидуалних фолија (треја). Фолије служе као носачи у које пацијент апликује активни гел али нижих концентрација од оних који се користе у ординацији. Пацијент те фолије носи свако вече или неколико сати у току дана. Све неопходне информације о поступку пацијенту даје стоматолог.

Колико трају резултати избељивања?
Трајност бељења зуба је индивидуална. Зависи од адекватног одржавања оралне хигијене, исхране, стања зуба код пацијента.

Да ли је избељивање штетно?
Не, под условом га изводи или надгледа стоматолог. Сама процедура није компликована, али стоматолог је тај који може да препозна који је тип пребојености, да ли постоје нека обољења која прво морају да се санирају и на крају да одабере адекватну технику избељивања.

Коме се не препоручује избељивање?
Избељивање се не препоручује млађима од 18 због волуминозне пулпе, особама алергичним на неки од састојака гела, особама са пародонтопатијом, особама код којих је у току ортодонтски третман. Такође избегава се код трудница и дојиља. Пре саме процедуре неопходно је санирати постојећа обољења тврдих и меких зубних ткива.

Да ли избељивање зуба код куће може бити штетно и опасно?
Не, али мора бити надгледано од стране стоматолога.

М. Ж.

Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa