Инфо

23. март 2022.23. мар 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Где бисте одвели госте у Шапцу и коју причу бисте им испричали?

По први пут у посету вам долазе пријатељи из другог града, иностранства и желите да будете добри домаћини. Уз неизоставно гостопримство у вашем дому намеравате да им покажете све лепоте и посебности родног краја, Шапца и околине.

Где бисте одвели госте и коју причу бисте им испричали?

Да ли бисте им открили тајну шабачке чивије? Показали тврђаву где је према легенди боравио гроф Дракула? Дочарали бал на двору господара Јеврема? Поносно истакли да је баш Анка свирала први клавир у Србији? Можда бисте госте одвели на најлепши видиковац на Церу? Испричали мит о цару Тројану? А можда бисте се одлучили за нешто модерније, најукуснији сладолед у граду, чувену пекару?

Уверени смо да се у сваком од вас крије прави приповедач.

Пишите нам на nazahtevcitalaca@glaspodrinja.rs


Најкреативније идеје објавићемо у нашем штампаном и онлајн издању, као и друштвеним мрежама.

Док чекамо одговоре са вама делимо цртицу из историје града.


Прича о паду авиона у Шапцу априла 1928. године


Пробни лет на релацији: Нови Сад- Београд - Шабац-Бјељина- Вуковар- Нови Сад. Преподне, док се на улицама налазило пуно света, примећен је авион који се великом брзином приближавао центру града. Надлетавши град на висини од свега 200 метара, толико близу да се силуета „Бреге 19“ јасно видела, направио је круг око торња шабачке цркве, а затим наставио ка Гимназији.

Док су изнад кућа летели ниско, скоро додирујући кровове, неправилно зујање и неравномерна брзина указивали су на дефект мотора. Новинарски извештаји из тог период наводе да су се чули и револверски пуцњи из авиона, као весници предстојеће несреће. Авион је почео да пада. Сручио се и свом силином зарио у кућу шабачког терзије Михаила Јевремовића, у улици Владе Јовановића број 5.

Тачно у 10 часова и 15 минута. Крила, елиса и предњи део трупа авиона били су потпуно уништени. Остао је само реп, који се закачио за телефонску жицу и висио над тротоаром. Мотор се налазио у кухињи, труп у соби. Срећа па је кућа само дан раније испражњена, јер се власник спремао да је реновира и иселио све станаре, међу којима је било и деце, као да је слутио да ће му је три млада авијатичара „реновирати“ пре времена и плана.

Прочитајте комплетан текст кликом на линк.


Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa