Инфо

27. март 2022.27. мар 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Грађани са протеста тражили од Вучића да покаже све уговоре са кинеским фирмама

Са данас одржаног протеста групе грађана Бора и околних села испред зграде амбасаде Кине у Београду, затражено је од председника Србије Александра Вучића да објави све уговоре које је потписао са Зиђином и осталим кинеским компанијама.

Протест је протекао без инцидената, а грађани су испред амбасаде оставили транспаренте са натписима "Стоп тровању борске деце", "Живот испред профита" "Не дамо Бор", "Чија је наша дедовина"...

Окупљени тврде да компанија Зиђин не поштује еколошке прописе као и да им отима земљу за шта су оптужили државу.

Протесту су присуствовали и представник Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута и кандидаткиња за председницу Србије коалиције "Морамо" Биљана Стојковић.

Јовановић је рекао да су у Београд данас дошли грађани Кривеља, Бора, Слатине...

"То су људи којима Кинези трују земљу и воду и отимају им земљу", рекао је он.

Казао је да су се окупили испред кинеске амбасаде како би поручили да се са тим мора одмах престати.

"Да кажемо да то што не може у Кини не може ни овде у Србији", рекао је он и нагласио да поштовање еколошких стандрада у Србији мора да важи за сваку кинеску, али и било коју другу компанију.

Рекао је да су окупљени дошли да то кажу представницима кинеске амбсаде, јер, како је навео, Вучић се договорио са њима "и то не сме да уради".

"Тражимо да Вучић стави на увид јавности све тајне уговоре које су потписани са Зи Ђином и осталим кинеснским компанијама", рекао је он.

Мештани су рекли на протесту да им та кинеска компанија, захваљујући домаћем Закону о експропријацији "отима земљу".

Навели су да нису против рударења кога је "увек било и биће у Бору" али да све мора да се обавља у складу са еколошким стандардима и по закону.

Стојковић је рекла агенцији Бета да је њена порука да "ова распродаја земље и природних ресурса више неће бити дозвољена на начин на који се то радило".

"Мора да се донесе забрана тако дивљачког деловања... људим се отима земља, остају без својих кућа и то не може бити урадјено ни по коју цену", рекла је она.

Стојковић је оценила да тиме држава издаје сопствени народ.

"Ово што се дешава у Бору и планираних 40 рудника у Србији, као и начин на који се Зи ђин шири и како се узима људима земља за шест динара по квадратном метру је, значи да држава издаје сопствени народ", рекла је она.

Према њеним речима, оно што се дешава показује да држава не стоји иза својих грађана.

"То су искусили ови људи, то следује гардјанима Србије под овим режимом", рекла је она.

Незадовољни градјани претходно су се окупили испред зграде телевизије Пинк одакле су у колони дошли да зграде амбасаде Кине.

Скуп као и зграду амбасаде обезбеђивала је полиција.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa