Инфо

29. март 2022.29. мар 2022.
Фото: ШПУ и приватна архива  Galerija

Фото: ШПУ и приватна архива Galerija

Лена Глигорић, ученица Школе примењених уметности

Маштовита, оригинална и свестрана Лена

„Задатак уметника јесте да посматра, размишља, реагује на сва кретања у друштву и на тај начин шири идеју о неопходности промена“, истиче Лена Глигорић, ученица другог разреда Школе примењених уметности у Шапцу
-Имам утисак де се бавим уметношћу или барем процесом креативног размишљања од када знам за себе. Још као мала девојчица већину времена сам проводила цртајући а читав свет који једно дете може да измашта у том периоду био би представљен цртежом. Радозналост коју су родитељи подстицали у мени, истовремено је будила инспирацију која је најважнији моменат у стварању уметничког дела.

Отуда, није ни било дилеме око избора средње школе, а чињеницу да се тако специфична школа налази у непосредном окружењу доживљавам као привилегију - каже Лена Глигорић, ученица другог разреда Школе примењених уметности у Шапцу.

На међународном конкурсу за визуелну уметност под називом Бранкуши виђен на 145 портрета, који су организовали Национални музеј Константин Бранкуши и Средња уметничка школа Константин Бралои у Тргу Жију, Ленин рад је посебно похваљен. Међународни Фестивал дизајна ФОМБ у Марибору тема Светови, категорија плакат - треће место. Ликовни конкурс Крв живот значи у организацији Црвеног крста Шабац, прва награда у категорији средњошколаца. Међународно ликовно такмичење у организацији америчке организације Боw Сеат, у категорији ученика од 15 до 18 година, Лена је освојила две награде, од којих је једна специјална награда жирија. Са успехом се такмичи на конкурсима на сајту www.99designs.com у категоријама дизајна лога, визуелног идентитета, илустрација... Конкурс на тему Plant the Seed америчке компаније EarthX, у конкуренцији од преко 1300 радова Ленин рад ће бити представљен 22. 4. 2022. на изложби у Даласу где ће уједно бити и проглашење победника. Конкурс под називом Повезивање, Академије техничко-уметничких струковних студија у Београду- друга награда.


Размишљамо, активно учествујемо
У фокусу ове младе девојке су, како сама каже, друштвено ангажоване теме које носе јасне поруке. Судбина света у „нашим је рукама“.

-Привлаче ме теме које су друштвено ангажоване, везане за климатске промене, одрживи развој, екологију, политику... Сматрам да се оне тичу свих нас и да треба да размишљамо о њима и активно учествујемо у решавању проблема који произилазе из њих. Ја сам схватила да креативни израз и поруке које шаљем кроз своје радове на неки начин пружају скромни допринос у решавању одређених проблема - говори млада Шапчанка о порукама у својим делима.

Фото: ШПУ и приватна архива


-Маштовита, оригинална, свестрана, Лена је ученица која сваком ликовном проблему приступа студиозно. Дигиталном илустрацијом се бави доста дуго, са лакоћом савладава графички софтвер, а графичка табла је алат који свакодневно користи. На глобалним фриленсинг платформама постиже резултате, што јој омогућава да практично примењује своје знање из области графичког дизајна, као и да употпуњује свој џепарац.
Очекујемо да ће Лена наставити да ниже успехе, а чињеница да је освојила чак две награде у оквиру исте сезоне на једном значајном међународном такмичењу, које за ученике са свих континената организује еколошка организација Bow Seat Ocean Awareness Programs у Америци, уверава нас да су ова очекивања оправдана - рекао је професор ШПУ и Ленин ментор Михаило Симовић.


-Као што сам већ рекла, поруке које произилазе из мојих радова су упућене појединцу, указују да свако од нас сноси одговорност за све друштвене проблеме, али има и обавезу да те проблеме решава. Ипак, највећу инспирацију ми пружају савремени медији и могућност изражавања у дигиталном формату. Школа примењених уметности пружа формално и практично образовање из различитих уметничких дисциплина.

Човек је биће промене
Лена сматра да уметник сублимира промене које се одвијају у његовом бићу, као и универзуму. Процес креације обликује мисли, емоције, догађаје у уметничко дело.

Фото: ШПУ и приватна архива


-Сам чин стварања подразумева промене, у самом материјалу и форми, а оне се могу пренети и на друштвени контекст. Човек и промене које се дешавају у њему и око њега представљају основну супстанцу сваког друштва. Задатак уметника јесте да посматра, размишља, реагује на сва кретања у друштву и на тај начин шири идеју о неопходности промена.

-Лена је једно вредно, радно, одговорно, талентовано и иновативно дете. Лепо васпитано. Њен рад и напредак пратим још од њене основне школе, односно од периода када је Лена долазила на Школицу цртања и сликања. Још тада се видео таленат који је требало даље неговати. Линија, карактер облика, осећај за боју, простор, композицију и пропорцију су некако урођени елементи у Ленином ликовном стваралаштву. Иза свега тога стоји велики рад и труд, истраживање, увек скромно и понекада доста самокритично. Ленина сфера интересовања је доста широка у уметничком смислу. То интересовање обухвата све, од традиционалног ликовног израза до савременог дизајна. Захваљујући управо тој њеној ширини, Лена се врло радо одазива на разне ликовне конкурсе - школске, републичке и међународне и остварује запажене резултате и награде како у области уметности, тако и у области дизајна - истиче Младен Пантелић, професор цртања и сликања, Ленин ментор.


Уметник мора бити присутан, видљив. Конкурси, изложбе су идеална прилика да се стваралаштво представи јавности.

Фото: ШПУ и приватна архива


-Сам чин излагања сатисфакција је за сваког аутора. Зато се трудим да радове представим у што више различитих окружења као што су конкурси, изложбе, дигиталне платформе итд. Већ сам освојила неколико награда на домаћим и међународним конкурсима. Издвојила бих специјалну награду жирија на ликовном конкурсу америчке организације Bow Seat на тему Water rising.

Таленат и вештина идеална комбинација
На питање да ли је таленат дар који може опстати и развијати се без усавршавања и рада, Лена даје упечатљив одговор.

-Такво питање имплицира универзални одговор који спаја елементе талента и вештине. Савремене технологије, које су већ постале саставни део наших живота, су у великој мери у спрези са дизајном. Самим тим се мења и сам концепт уметности, при чему сваки појединац, свесно или не, директно или индиректно, има приступ различитим сферама уметности.

Фото: ШПУ и приватна архива


-Школа примењених уметности нам даје могућност да се изразимо у скоро свим ликовним техникама, цртачким, сликарским, графичким и вајарским и откривањем сваке од њих улазимо у пространство у ком су видици неограничени. У њој се изучавају традиционалне уметничке технике али је заступљен и савремен приступ уметности. Одлично је опремљена наставним средствима, машинама, алатима али и са брзим интернетом, рачунарима и програмима новије генерације, што нам даје могућност да се на квалитетан начин изразимо у свим уметничким дисциплинама.


Будућност се не може предвидети, жеље могу бити водиља, а нада ветар у леђа за младе уметнике као што је Лена Глигорић.

-Школа примењених уметности нам даје могућност да се изразимо у скоро свим ликовним техникама, цртачким, сликарским, графичким и вајарским и откривањем сваке од њих улазимо у пространство у ком су видици неограничени. У њој се изучавају традиционалне уметничке технике али је заступљен и савремен приступ уметности. Одлично је опремљена наставним средствима, машинама, алатима али и са брзим интернетом, рачунарима и програмима новије генерације, што нам даје могућност да се на квалитетан начин изразимо у свим уметничким дисциплинама.


Фото: ШПУ и приватна архива


-Будућност видим у свету уметности. Надам се да ћу школовање наставити на вишој инстанци, највероватније у области графичког дизајна, илустрације...
М. Ж.
Фото: ШПУ и приватна архива
Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa