Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Бета

Бета

Потписано још 65 уговора за субвенционисање куповине кућа у селима Србије

Сваки млади човек у Србији који жели да живи на селу, имаће прилику да добије свој кров над главом - поручио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић после потписивања уговора о додели бесповратних средстава за куповину првих 65 сеоских кућа са окућницом.

Он је позвао младе људе "да се одваже, да потраже кућу код комшија, пријатеља, у завичају", а локалне самоуправе ће их подржати и држава ће одобрити средства за куповину.

"У наредном периоду помоћи ћемо им и да крену да привређују", најавио је Кркобабић.

Кућа са највећом окућницомо од 1,88 хектара, за чију субвенционисану куповину је потписан уговор, налази се у селу Планиница код Мионице.

Најјефтинија некретнина која кошта 588.168 динара, у селу Бачко Градиште, у општини Бечеј, има 67 квадратних метара и окућницу од 2,64 ара.

Максималан износ од 1,2 милиона динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин (село Свилојево), Бач (села Селенча, Вајска, Плавна, Бачко Ново Село и Бођани) и Бачка Паланка (села Товаришево и Силбаш).

Највећа сеоска кућа овог пута налази се у Оџацима, у селу Бачки Брестовац и има 336 квадратних метара.

Кркобабић је потписао тројне уговоре са градоначелницима/председницима општина, на чијим се територијама налазе куће и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Како је рекла двадесетогодишња Анастасија Чакаревић, која ће са својим партнером живети у Мионичком селу Планиница, то је подстрек младим брачним паровима и породицама да одлуче да живе на селу у здравом и природном окружењу.

"На нашем имању гајићемо малину, купину и аронију и желимо да наша деца буду румена и да имају доста слободног простора за игру", казала је Чакаревић.

Председник Општине Мионица Бобан Јанковић изјавио је да ће локална самоуправа радо давати подршку младима да се осамостале и заснују своје породице на селу и похвалио идеју министра Кркобабића за решавање стамбеног питања ових младих људи, као основном предуслову за њихову будућност.

У 65 додељених сеоских кућа на територији 17 општина живеће осам младих пољопривредника и пољопривредница, 12 самохраних родитеља и 45 породица са територије читаве Србије.

"Презадовољни смо одзивом. Овај програм треба да траје дуго, не пет него десет и више година. Желимо вам сву срећу, пуно деце и родне године за оне који ће се бавити пољопривредом. Живот на селу је некада леп, некада тежак али у њему је свакако будућност Србије", поручио је младим потписницима уговора о субвенцијама агроекономиста Милан Простран, заменик председника Комисије за оцену и контролу реализације пројекта.

Као и прошле године, овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику до 45 година за куповину сеоске куће са окућницом на територији свих насељених места Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

За те намене у буџету Србије ове године предвиђено је укупно 500 милиона динара, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.

Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра.

У прошлом циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у 100 локалних самоуправа.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa