Инфо

9. април 2022.9. апр 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Никола Савић, узданица породичне компаније

Будућност припада младима

„Знање вам нико не може одузети. То је најбоља инвестиција. Када човек има знање, тада не постоје границе“, каже млади Никола Савић
Млади Никола Савић од недавно је и званично део тима компаније “Леон”, локалне, али и интернационалне препознатљиве по производњи анатомске обуће. По завршетку основних студија вратио се у родни град и стечено знање примењује у породичној фирми са намером да кроз нове идеје допринесе да компанија буде више од лидера на тржишту.

Економија прави избор


По завршетку осмолетке одабрао је Економско-трговинску школу „Стана Милановић“ која нуди широк спектар смерова из области економије. Истиче да одлука није била условљена породичним бизнисом, већ личним афинитетима и амбицијама.

-Економија ме одувек занимала. Још током средње школе сам увидео да ме занима и да ми добро иде. Са друговима сам учествовао на такмичењу Београдске банкарске академије (ББА) у изради бизнис плана. За своју пословну идеју смо награђени и освојили прво место - каже Никола о признању које је као матурант освојио.

Награђена бизнис идеја била је подстицај да се заинтересује за академски програм ББА, јер је као лауреат имао могућност да се упозна са факултетом. Одлична прилика да студира жељену област.

-Одабрао сам ББА, јер је одличан спој теорије и практичног знања. Све је прецизно дефинисано и професори могу да се посвете студентима. Верујем да њихов приступ има утицаја на мотивацију студената. Банкарство, маркетинг су ми биле сфере интересовања - додаје млади Савић и напомиње да је уз менторску подршку професора стекао добру базу за улазак у породичну компанију.

-Захваљујући професору Бранку Живановићу и његовом менторству при изради дипломског рада, факултетске обавезе ми нису биле оптерећење. Професори желе да када стекнемо диплому имамо знање које је практично и да са поносом кажемо где смо студирали. Теорија и пракса увек се допуњују, а сада сам у позицији да то објединим.

У наредном периоду планирам да будем у породичној компанији. Одмах по завршетку студија сам имао прилику да као представник фирме будем на сајмовима у Дизелдорфу и Москви


Уз подршку све је лакше


Никола је уз обавезе у компанији припрема и мастер рад. Сматра да је академско усавршавање неопходно за младу особу, ако жели да оствари своје циљеве и потенцијал.

-Мој пословни пут је донекле предодређен, али није у потпуности испланиран. У наредном периоду планирам да будем у породичној компанији. Одмах по завршетку студија сам имао прилику да као представник фирме будем на сајмовима у Дизелдорфу и Москви. Одмах смо „бачени“ у ватру - каже са осмехом Никола и појашњава да прва пословна искуства дели са братом од стрица.

Како су истих година заједничким снагама и погледом на свет лакше улазе у пословне воде.
-Родитељи су нам увек подршка, ветар у леђа. Како посао напредује, развија се, тако је и наше ангажовање добородошло. Ту су да саслушају идеје, примедбе и шта имамо да кажемо, покажемо. Наравно да је и нама значајно да учимо од родитеља.

Привилегија, али и велика одговорност


Никола сматра да је привилегија бити део велике компаније, али и одговорност већа када је у питању породична фирма.

-Треба оправдати поверење. Никада не говоре да ли нешто очекују, али као дете осећате одговорност и трудите се да то оправдате. Будете бољи и успешнији. Од детињства сам присутан. Прво сам посматрао све, а затим се и постепено укључивао. Вероватно би ми било тешко да сам сада први пут закорачио у производни погон. Прошао сам кроз све фазе, од траке до садашњег места. Не бих желео да неко мисли да ми је све било сервирано на тацни.

Знање је моћ


Уз жељу да једног дана буде на челу успешне компаније млади Шапчанин тежи и додатном личном усавршавању. Сматра да је знање моћ у правим рукама.

-Знање вам нико не може одузети. То је најбоља инвестиција. Када човек има знање, тада не постоје границе- поручује млади Савић.
М. Ж.
Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa