Инфо

11. април 2022.11. апр 2022.
Марко, Милан и Владимир Петровић (Фото: Глас Подриња)

Марко, Милан и Владимир Петровић (Фото: Глас Подриња)

Породица Петровић: Од продавнице до ланца продајних објеката

Од идеје до препознатљиве фирме

Породица Петровић, радом од продавнице до ланца продајних објеката у Поцерини, Мачви. Сви чланови подједнако доприносе да посао фуникционише. Добар однос према пољопривредницима и иновативност у послу
Крајем деведесетих дипломирани машински инжењер Владимир Петровић имао је диплому, али не и радно ангажовање. Без посла, са пословном идејом и жељом да је споведе у пракси, одважио се на покретање сопственог бизниса. Посматрајући потребе тржишта и окружења у турбулентним временима отворио је један малопродајни објекат, пољопривредну апотеку у Јевремовцу. Данас породична фирма има ланац продајних објеката и препознатљиво име у свету аграра.

- Нисмо имали посао ни супруга, ни ја и одлучили смо да покушамо самостално да радимо. Одлука је пала да то буде пољопривредна апотека, јер их у том тренутку није било много -каже Владимир Петровић власник и покретачка снага фирме „Аграр Петровић“ из Јевремовца о првим пословним корацима.

-У том периоду интензивно смо се бавили производњом краставаца корнишона, затим јагоде, малине. Тако да нам пољопривреда није била непознаница.

Фото: "Глас Подриња"


Када се коцкице поклопе
Прави тренутак, ентузијазам и добра процена су се поклопили у одличан спој и шансу за напредак. Зенит пољопривредних зaдруга и потреба да се произвођачима понуди нешто ново, другачије, били су добитна комбинација за Петровиће и пословни подухват.

-Уз стрпљење, труд и сопственим средствима ширили смо број пословница. Вероватно нас је мотивисала жеља за напредовањем. У почетку смо изнајмљивали простор близу садашњег објекта, а недуго затим је отворена и једна радња у Волујцу активна и данас.

Околности су утицале да се с временом и остатак породице укључи у посао. Владимиров отац Милан, након гашења трговинског ланца „Нама“ постаје незапослен и своје искуство у трговини користи за породични бизнис.

Фото: "Глас Подриња"


Времешни дека Милан, иако у пензији, свакодневно је у једном од малопродајних објеката где уз чашицу разговора са пољопривредницима размењује искуства, знања и труди се да апотека беспрекорно ради – истиче Милан Петровић.

-Важно је да слушамо једни друге и да се договарамо о свему. Ми смо породица и све радимо као тим - наглашава Милан.

Иновативност и стручност
Петровићи сматрају да је њихова жеља да увек буду бољи, донесу нешто ново на тржиште оно што их издваја.

-Трудимо се да увек идемо у корак са временом, те и пажљиво бирамо кадар за своју фирму. Запошљавамо образоване и едуковане људе. Десетак инжењера заштите биља је део нашег тима. Улажемо у знање компаније, а онда је све много лакше. Нове технологије у пољопривредној производњи је једноставније имплементирати када имате добар кадар. Тренутно имамо 45 запослених и 10 пословница, а проширили смо и опсег деловања - истиче Владимир и напомиње да се то може пренети и на чланове породице који су део фирме.

-Отац, брат и ја имамо различита задужења, али подједнако важна како би све добро функционисало и како бисмо из дана у дан напредовали. Поносни смо на то што смо приватна фирма која је успела да опстане, развија се и напредује за две деценије постојања.

У породичној фирми не постоји радно време за чланове, те је и одговорност много већа за све што радите. Уз рад, труд се све постиже


Рад и посвећеност
Млађи Петровић, Марко свакодневно је на терену, те је у паузи између обиласка две пословнице ужурбано, али са осмехом рекао да је привилегија, али и велика одговорност радити у породичној фирми.

-У породичној фирми не постоји радно време за чланове, те је и одговорност много већа за све што радите. Уз рад, труд се све постиже.

Током две деценије постојања и рада у пословном свету изазова је било. Очекују да ће у времену које долази бити још снажнији и препознатљивији.

-У почетку сам желео да остварим сарадњу са иностраним брендовима, да их понудимо купцима у нашој малопродаји и да то буде оно што други немају. Као што сам поменуо проценили смо шта је у ком крају потребно нашим пољопривредницима и да са њима сарађујемо. Познато је да не стиже воће, поврће и житарице у исто време, те је неопходно да се произвођачима омогући да купљену робу плате када продају свој производ. Кроз уговоре смо им омогућили да то учине када им је то потребно. Уз малопродају и велепродају вршимо откуп житарица и уљарица. Ове године откупљиваћемо и воће. У изградњи је и нов пословни простор, са магацином, а надамо се да ће тамо у будућности бити и силос- додаје Владимир.

Фото: "Глас Подриња"


За будућност компаније када су наследници у питању не брине. Син и ћерка се по завршетку школовања спремају да буду део породичне фирме. Уверен је да ће значајно допринети даљем развоју већ снажног и афирмисаног бренда међу пољопривредницима.
М. Ж.
Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa