Инфо

16. април 2022.16. апр 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Удружење пијачних продаваца: Вучић обећао да ће покушати да помогне

Активиста Удружења пијачних продаваца "Опстанак" Срђан Праштало рекао је данас да су у разговору са председником Србије Александром Вучићем око њиховог захтева за изузећем из обавезе уводјења фискалних каса "направили мали помак и да је Вучић рекао да ће покушати да помогне".

"Имамо мало више оптимизма јер је председник Александар Вучић саслушао наше аргументе због којих смо против увођења фискалних каса и они ће се сагледати да би за осам дана поново разговарали", рекао је Праштрало за Бету, после разговора са председником Србије.

У Удружењу су рекли да већ плаћају паушални порез који износи од 18.000 до 25.000 динара месечно, што значи да послују легално.

Покушај државе да их уведе у систем пореза на додату вредност (ПДВ) је, према њиховим речима, нерационалан јер, ни близу не остварују годишњи приход од шест милиона динара, колико је предвиђено за улазак у систем ПДВ-а.

Држава због тога, како су рекли, не би имала користи јер не би наплатила већи износ пореза него сада, а они би имали веће издатке јер, осим пореза месечно плаћају и тезгу, најмање 16.000 месечно.

Због увођења фискалних каса продавци би, према њиховим речима, морали да ангажују књиговођу који за вођење књига месечно наплаћује од 120 до 150 евра. Сви ти трошкови би, како су навели, повећали цене производа на пијацама у Србији, где како се процењује, ради око 10.000 продаваца.

Фискалне касе је немогуће користити и због тога, како су објаснили, што медју продавцима има доста старих људи који немају техничко знање да их користе, а разлог више за изузеће из фискализације је и што не могу да раде на отвореном простору и температури испод минуса.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa