Инфо

18. април 2022.18. апр 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

"Најстарије" дрво на планети у дворишту Библиотеке шабачке

Иза велике гвоздене капије, у зеленилу дворишта некадашњег Владичанског двора, данас Библиотеке шабачке станује магнолија, "најстарије дрво на свету".

Наравно, није адреса најстарије биљке наше планете Масарикова 18, али је баш ту један од представника древне биљне врсте "трећег камена од Сунца" .

Сваког марта крошња магнолије раскошним љубичастим цветовима најави долазак пролећа и донесе дашак лепоте и мистерије.
Фото: Глас Подриња

До када наше сећање сеже, она је ту, а нико са сигурношћу не може потврдити колико година ова дама, заштитница шабачког храма књиге, заиста броји.

Позивамо вас, драге читаоце да са нама поделите занимљиве приче, фотографије о магнолији. Да ли у вашем дворишту расте неки изданак ове биљке?


Уверени смо да је бар једног пролећа украла ваш поглед, као и погледе бројних случајних пролазника, путника намерника што корачају Масариковом улицом.

Фото: Глас Подриња


У Северној Америци, Европи и Азији пронађени су фосили магнолија стари око 95 милиона година. Назив магнолија први пут је употребио француски ботаничар да опише цветно дрво са острва Мартиник у част свог колеге Пјера Мањола (Pierre Magnol), професора ботанике и директора Краљевске ботаничке баште у Монпељеу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa