Инфо

20. април 2022.20. апр 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Брнабић: Влада ће данас дозволити извоз пшенице, кукуруза, брашна и рафинисаног уља

Председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је да ће Влада на данашњој седници дозволити извоз пшенице, кукуруза, брашна и рафинисаног уља.

Премијерка је РТС-у рекла да извоз нерафинисаног уља неће бити дозвољен, јер се оно извози по вишим ценама.

Оваквом одлуком, Влада ће, како је рекла Брнабић, изаћи у сусрет свим молбама Удружења жита Србије, а већ следећег уторка са њима ће имати нови састанак о томе како боље да се организују транспорт.

"Дозволићемо одређене квоте за извоз, постојаће комисија, ако се више произвођача пријави за више извоза од предвиђеног, неће бити по систему ко се први пријави, већ ће бити једнако распоређено за све", рекла је Брнабић уз оцену да ту "нема шансе за корупцију".

Грађанима је поручила да неће бити несташица, и да држава гледа да увек има два или три пута више од потреба, а да се ипак испразне силоси, да извозници "испоштују уговоре и зараде новац сада са овим ценама".

Брнабић је оценила да ће инфлација у Србији ове године бити око седам одсто или нешто ниже, али и додала да на крају све зависи од цена нафте и гаса.

Одговарајући на питања о формирању нове Владе, Брнабић је рекла да ће о партнерима одлучивати органи Српске напредне странке у односу на то како се позиционирају по питањима развоја Србије.

"Неки су се различито позиционирали пре, током и после кампање, једино се у потпуности и са увек истим ставом позиционирао СНС", рекла је Брнабић и поновила да су "сви спремни да се удруже против Александра Вучића".

Додала је да ће напредњаци правити Владу са Савезом војвођанских Мађара и осталим странкама мањина, а све остало одлучују страначки органи.

Премијерка је истакла да се радује што ће се разговор о различитим темама вратити у Скупштину Србије, где грађани могу да чују "како неки бране или не бране српске националне интересе и да ли заступају позиције Запада или Истока".

На питање о односима у региону, Брнабић је одговорила да се Србија залаже за мир и дијалог.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa