Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Свечано отварање изложбе у Народном музеју у Шапцу (Фото: Глас Подриња)

Свечано отварање изложбе у Народном музеју у Шапцу (Фото: Глас Подриња)

Стеван Чалић и савременици у Народном музеју

У Народном музеју Шабац свечано је отворена поставка "Стеван Чалић" и савременици на којој су изложена 32 остварења Стевана Чалића, као и дела девет уметникових савременика (Бета Вукановић, Мара Лукић Јелесић, Милош Голубовић, Јован Бијелић, Хакија Куленовић, Михаило Петров, Боривоје Стевановић, Бранко Лале Станковић, Милан Радоњић).
Поставка уприличена поводом Дана града (Фото: Глас Подриња)

Отварајући изложбу градоначелник Шапца др Александар Пајић нагласио је да су шабачки уметници оставили дубок траг у историји, култури града, али и државе.

-Стеван Чалић је један од најзначајнијих уметника и сликара који је живео и стварао у Шапцу. Поносни смо што су у оквиру поставке изложена његова најзначајнија дела. Надам се ће велики број суграђана погледи изложбу. Част је што је отварању присуствовао градоначелник града побратима Кралупија из Чешке, јер је Чалић био прашки ђак - истакао је градоначелник Шапца.

Сва изложена дела чувају се у Ликовној збирци музеја, тако да концепт поставке пружа увид у Чалићево сликарство, уз прилику да се стручна јавност упозна са неколицином остварења која раније нису излагана нити била доступна јавности.
Челници града, директори установа културе и гости (Фото: Глас Подриња)

Аутор изложбе и каталога музејски саветник Татјана Марковић истакла је да ће изложбу пратити филм и предавање о Чалићу.

-У неколико речи тешко је сумирати све оно што је био Стеван Чалић. Сматрам да његову личност најбоље осликава реченица Петра Микића "Оно што је Милена Павловић Барили за Пожаревац, или Сава Шумановић за Шид, или Милан Коњовић за Сомбор, то је Стеван Чалић за Шабац - рекла је музејски саветник Татјана Марковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa